Sygeplejersken
Boganmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes "Forskning i sundhed", "Den sommer i Peshawar", "Det militære lægevæsen 1935-2013, 2. del 1991-2013" samt "Håndbog for nye forældre".
Sygeplejersken 2019 nr. 5, s. 42-44
Kvantitative forsknings-designs med de fordele og ulemper, der er
Bydelsmødrenes klare stemmer
Sproget kan give en civilist grå hår
Ammestuesnak!
Michael Hviid Jacobsen, Mai-Britt Guldin & Christian Juul Busch (red.)
Giv sorgen ord Sorgkultur i forandring
Munksgaard 2019, 416 sider – 375 kr.
Sorgkulturen er under forandring, både når det gælder professionel praksis, forskning i sorg og almindelige menneskers opfattelse af sorg. Bogen falder i tre dele, der omhandler kulturel sorgforståelse, sorgforståelse i faggrupper og personligt sorgarbejde. Et omfattende værk, hvor kapitlerne enkeltvis kan bruges til fælles læsning på efter- og videreuddannelse. Er læseren specialiseret indenfor sorg, er bogen nødvendig læsning, fordi den præsenterer både bredde og dybde.
Hvis læseren ønsker at læse om offentlig sorg, som vi ser den manifestere sig i dag med lys, blomster og breve, er der et fint kapitel om disse relativt nye traditioner. Selv om genstanden for sorgen befinder sig i Paris, kan fortovet foran Den Franske Ambassade i København f.eks. godt bruges til at vise sympati med de døde i Bataclan.
Bogen indeholder referencer, cases og lyrik af både gammel og ny dato.
Maria Larsen
Skriv lettere end du tror
Ajour 2018, 150 sider – 248 kr.
Jeg har kun et problem med denne bog, det er titlen. Jeg forstår den ikke. Men resten forstår jeg, og jeg er mere end tilfreds med det, jeg læser.
Tænk, når du tænker, skriv, når du skriver, redigér, når du redigerer. De tre faser danner den struktur, bogen er skåret efter, og et forord og et efterord udgør rammen. Der er ikke så meget nyt i bogen for læsere, som tidligere har læst om journalistisk metode, men den er kort, let at forstå og indeholder rigtig mange gode eksempler. De er både formidlet af forfatteren og af mennesker, som er blevet undervist i at skrive og siden har brugt de skriveråd, de har fået. For uddannede journalister er bogen en repetition af kendt, men måske tilsandet stof, for nybegyndere et praktisk værktøj. Værd at investere i.
Bibliotek for læger
Tidsskrift for sundhedens historie, kultur og etik
Marts 2019/211. årgang
Surrogatmoderskab og § 13, der udgør det lovmæssige grundlag vedrørende assisteret reproduktion, er til behandling i dette bibliotek for læger. Meget aktuelt, når der netop nu bliver vist en dokumentar om to mænd og to surrogatmødre, der er gravide med parrets børn. Det viser sig at ende med tre døtre, idet den ene mor ved scanningen ses at vente tvillinger. Den ene mand i parforholdet må have hovedet ned mellem benene for ikke at trimle omkuld ved den oplysning, og det kan man da godt forstå. Surrogatmoderskab bliver defineret i artiklen, og § 13, der omhandler assisteret reproduktion – hvornår og hvorfor – bliver vendt og drejet og i sidste ende fundet inkonsistent.
Narrativ medicin er endnu en relevant artikel for sygeplejersker. Litteratur kan give indsigt i, hvordan mennesker oplever verden og hinanden, hedder det. Derfor skal sundhedsprofessionelle læse. Begynd med artiklen.