Sygeplejersken
Anmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes bøgerne "Folkesundhed - bag om intentioner og strategier", "Ind i en stjerne", "Stille ADHD" samt "Sygeplejersken".
Sygeplejersken 2019 nr. 6, s. 44-46
Den enkelte borger skal kunne leve et sundt liv
Den efterladte
Nuanceret beskrivelse af livet med ADD
En politimand læser med
Camilla Grann
Livet med et udviklingshæmmet barn. Håndbog for familier og professionelle
Forlaget Pressto 2019, 300 sider – 299,00 kr.
Forfatteren er mor til et udviklingshæmmet barn på 11 år, som har en udviklingsalder på ca. to år. Derfor ved hun, hvad hun taler om, men bogen er ikke en personlig historie. 22 forældre fra 19 kommuner bidrager med oplevelser om alt det, der sker, når et ventet barn viser sig at være et ganske andet barn, end familien troede.
Nogle af de områder, der behandles, er de skamfulde tanker om barnet (det ville være lettere, hvis det ikke vågnede op i morgen, f.eks.) om omgivelsernes reaktion (en sms, der fortæller, at barnet ikke er til at holde ud at være sammen med, så samvær mellem venner er uden barnet) og den svære erkendelse af, at barnet aldrig, trods træning og tålmodighed, bliver som andre børn.
Senere følger barnets gryende seksualitet og stillingtagen til, hvor den udviklingshæmmede person skal bo som ung og voksen. Mange svære spørgsmål, men en god, sober og hjælpsom bog til mennesker, som får et udviklingshæmmet barn.
Ianneia Meldgaard
Anerkendende kommunikation – med empatien som vejviser
Frydenlund 2019, 216 sider – 269 kr. (vejl.)
En vejviser i anerkendende kommunikation – sådan hedder det om denne bog på bagsideteksten. Forfatteren har identificeret tre principper for anerkendende kommunikation og folder dem ud i forhold til forskellige grupper: Børn og unge, kolleger samt forældre og pårørende.
Udgangspunktet er den ”verdensomspændende bevægelse ikkevoldelig kommunikation”. Der er tale om et sprog fra hjertet i modsætning til et sprog fra hjernen. Nogle kalder det girafsprog, men forfatteren holder fast i betegnelsen IVK, ikkevoldelig kommunikation.
Bogen anbefaler, at læseren øver sig i at blive på egen banehalvdel frem for at finde fejl og årsager til egen mistrøstighed hos de andre. Den er trykt på lækkert bøttepapir og har rød skrift i bokse og i overskrifter. Kønt.
Ellen Margrethe Basse & Knud Kristensen
Håndbog for psykiatrimisbrugere og pårørende,
5. redigerede udgave
Sind 2019, 768 sider – 100 kr.
Bogen har fokus på rettigheder og indeholder derfor kapitler om internationale konventioner og inddragelse af den enkelte psykiatribruger, men også om kommuner og regioners pligt til at gøre en indsats for at forebygge sygdom og fremme sundhed.
Et kapitel beskriver principper og begrænsninger i forbindelse med tvang og den gradvise opløsning af termerne åben og lukket afdeling til fordel for skærmede enheder, hvor døren kan låses efter behov. Tvangsindlæggelse, retspsykiatri og sociale ydelser er beskrevet i selvstændige kapitler.
Den velvoksne moppedreng på 1,2 kg er velegnet til opslag, hvis man som psykiatribruger er optaget af sine rettigheder, eller man ønsker at klage over den behandling, man har fået.