5 minutter med: Vibeke Olsen
”Det er spændende at arbejde med mennesker fra andre kulturer, fordi deres livssyn og måde at opfatte tingene på kan være anderledes end gængs dansk opfattelse.”
”Det er spændende at arbejde med mennesker fra andre kulturer, fordi deres livssyn og måde at opfatte tingene på kan være anderledes end gængs dansk opfattelse.”
Nye sygeplejersker skulle have en opdragende effekt på de ofte rå og upolerede patienter
"Vi skal huske at lytte, selvom det kan være vanskeligt at finde tiden til det."
"Der er slet ikke brug for situationer, hvor ”den ene hånd” afskediger sygeplejersker, mens ”den anden” efterspørger flere sygeplejersker i sundhedsvæsenet."
Hvis vi vil ændre noget, må vi fortælle de gode historier om vores profession, mener lektor Trine Stougaard Madsen. Hun ser gerne, at man hvert år bruger Sygeplejerskernes dag til at synliggøre fagets værdi for samfundet.
En omgang skuldermassage bliver den udløsende årsag til tanker og samtaler om at sætte grænser, sige til og sige fra.
Skal der uddannes flere sygeplejersker, kræver det flere ressourcer. Det fastslår formand for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, Kamilla Futtrup
Eksperter fra Herlev og Gentofte Hospital har undervist sygeplejersker og sundhedspersonale på syv plejecentre i forebyggelse af urinvejsinfektioner. Som resultat er forbruget af antibiotika faldet markant.
Sygeplejerske Vicki Gudmandsen modtager Kirsten Stallknecht Prisen 2019 for sit mod til at ytre sig offentligt om afviste UTH’er på Rigshospitalet. For forrige års vinder Pia Lüders Røge har prisen været et vigtigt våben i kampen for flere kolleger.
Anni Fjord, Charlotte Ife og Astrid Opstrup modtog den 24. maj den prestigefyldte Florence Nightingalemedalje, som uddeles af Internationalt Røde Kors.
Tre sygeplejestuderende fra Vejle har som bachelorprojekt udviklet et antal brochurer, som giver vigtige råd til gæster og beboere på Thule Air Base.
Hæklede blæksprutter til præmature babyer gavner nu også demente patienter.
Når sygeplejersker rapporterer utilsigtede hændelser, redder det menneskeliv, fordi man lærer af hinandens fejl og undgår, at de gentager sig. Alligevel indberetter hver fjerde sygeplejerske ikke fejlene, viser ny undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd. Det koster liv, lidelser og penge.
Sygeplejersker, der oplever læring af de utilsigtede hændelser, rapporterer mere, mens de, der ikke oplever læring, holder op med at rapportere. Nye tiltag og bedre kommunikation skal være med til at fremtidssikre systemet.
Dorthe Lyngbye og Pia Urbrand oplevede graverende fejl, da de arbejdede på akutplejecentret Vesterløkke i Kolding. Men det var ikke velset at indberette dem som utilsigtede hændelser, og de førte ikke til læring eller forbedringer for borgerne.
Manglende tid er den altovervejende grund til, at sygeplejersker ikke indberetter utilsigtede hændelser. Det viser en ny analyse fra Dansk Sygeplejeråd, som også peger på en sammenhæng mellem antallet af utilsigtede hændelser og travlhed.
Når flyvelederne i Kastrup indberetter en utilsigtet hændelse, er det altid på en begivenhed og aldrig på en person. Og afsenderen får altid et personligt svar. Flyvelederne har pause hver halvanden time med tid til at rapportere UTH’er.
Bliv bedre til at sætte dig i patientens sted, reflektér over din egen praksis, og kom helt tæt på din dokumentation gennem poesi, noveller og romaner. Det er tanken bag kurset ”Narrativ Medicin” på Syddansk Universitet. Et felt, der er stigende interesse for.
Skønlitteraturen kan anvendes som samtalestarter og refleksionsrum i det sundhedsfaglige arbejde, og måske kan det også anvendes i et kurativt perspektiv. Der er de seneste år kommet mere fokus på, hvordan skønlitteratur kan integreres i sundhedsarbejdet.
Byt for en stund triagering ud med Tove Ditlevsen, brug lidt tid på Pia Tafdrup i stedet for Pro-medicin, og udforsk begrebet håb med Helle Helle. Sygeplejersken er taget med til undervisning i kurset Narrativ Medicin, hvor skønlitteraturen er et redskab til at forbedre kommunikation og interaktion – både med patienter og kolleger.
Skønlitteratur kan give indblik i patienters situation og pårørendes perspektiver, men den bugner også med beskrivelser af sygeplejersker og læger. Her kan du finde inspiration til at udforske sundhed, sygdom og sygeplejersker i forskellige forfatterskaber.
Sundhed er et varmt emne på sociale medier, og et flertal for at afskaffe uddannelsesloftet tegner sig. Her er et overblik over valgkampens udvikling på sundhedsområdet siden sidste nummer af Sygeplejersken.
12 medlemmer af Dansk Sygeplejeråd stiller op til Folketinget. Her kan du se, hvem de er. De har svaret på spørgsmålet ”Hvad ser du som den største udfordring på sundhedsområdet i dit område?
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes bøgerne "Læring mellem udvikling og tilpasning", "Barnet", "Livet er et mirakel" og "Sygepleje i det nære sundhedsvæsen".
Grete Christensen blev i 2009 formand for Dansk Sygeplejeråd. 10 år med mange flere medlemmer, masser af minder, erfaringer og ikke mindst ansvar som medlemmernes talerør.
Da ledelsen afviste sygeplejerske Vicki Gudmandsens UTH-indberetning om manglende behandling pga. personalemangel, besluttede hun at gå til medierne med sagen. Det har hun nu fået Kirsten Stallknecht Prisen 2019 for. Et tiltrængt skulderklap ikke bare til hende, men også til kollegerne, pointerer hun.
Fuldt fortjent. Inger Becker har i de sidste 35 år dedikeret sit arbejdsliv til at hjælpe børn, unge og voksne med spiseforstyrrelser. Et felt, som hun ikke bare brænder for, men som også blev samtaleemnet, da hun takkede Dronning Margrethe for sin fortjenstmedalje.
https://dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/fagbladet-sygeplejersken/sygeplejersken-argang-2019-nr-7