Sygeplejersken
Anmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes bøgerne "Læring mellem udvikling og tilpasning", "Barnet", "Livet er et mirakel" og "Sygepleje i det nære sundhedsvæsen".
Sygeplejersken 2019 nr. 7, s. 44-46
Fra ren påfyldning til helhedstænkning
Moderskabets hjerte og smerte
Kloge kvinder rundt om Gud og galakser
En rigtig fornuftig introduktions- og inspirationsbog
Bille Sterll
Når maden tager magten. En bog om spiseforstyrrelser
Pressto 2019, 270 sider – 299 kr.
Bogen fortæller, hvad en spiseforstyrrelse er, hvad enten der er tale om anoreksi, bulimi eller tvangsspisning. Den indeholder både cases og interview med behandlere.
Den bærende case beskriver Elham, en ung kvinde på 30 år, som dør af sin spiseforstyrrelse efter at have været syg siden teenagealderen. Interview med hendes forældre fortæller en historie om at komme til Danmark som flygtning, falde til og om den perfektionisme, der var en del af Elhams personlighed.
Hun bliver kastebold mellem forskellige psykiatriske afdelinger, bosteder og behandlingssteder, men bliver gradvist dårligere, og familielivet skranter pga. afmagt og skænderier.
Behandlingen af spiseforstyrrelser er i dag baseret på ambulant behandling og involvering af forældre, men det stiller samtidig store krav til familien, som kan føle vrede, magtesløshed og pres fra den syge og fra behandlingssystemet. Bogen viser det hele. Råt for usødet.
Barbara Hoff Esbjørn & Sonja Breinholst
Min første bog om CBT med børn. Kognitiv adfærdsterapi i børnehøjde
Akademisk Forlag 2019, 272 sider – 299,95 kr.
Hvad betyder titlen, spurgte jeg mig selv, da jeg fik bogen i hånden. Svaret kommer i begyndelsen af bogen: Cognitive behavioural therapy.
Det er sikkert ikke nogen overraskelse for personer, som skal i gang med et kognitivt adfærdsterapeutisk forløb med et barn for første gang, men irriterende for ikke indviede.
Når det er sagt, er det en brugbar bog, klar i spyttet og med en tydelig opdeling mellem de tre dele, den består af. Den indeholder mange gode eksempler på den struktur og de teknikker, man skal anvende for i samarbejde med barn og forældre at få styr på det problem, der har fået familien til at søge hjælp. Sproget er tilgængeligt og bogen absolut hjælpsom.
På en af de sidste sider anbefaler forfatterne at søge uddannelse og supervision på arbejdet som børneterapeut, men hvem er mon præcist bogens målgruppe? Nye og erfarne terapeuter hedder det. Hvor nye, hvor erfarne?
Sarah Krøger Ziethen, Cecilie Hiline Christensen
Når du siger farvel. En bog til unge der har mistet
Eksistensen 2019, 80 sider – 129 kr.
En præst og en sygeplejerske har begået en lille og meget intens bog til unge, der har mistet et menneske, de elskede eller holdt af. En far, en mor, en bedstefar eller en god ven måske. Bogen skelner mellem de unges egne fortællinger om at miste, generelle oplysninger om tab og sorg og spørgsmål til refleksion.
Et par sider med ”Sådan har vi gjort” om de ritualer, der er indført i familierne for at fastholde mindet om den døde og hans eller hendes betydning, er inspiration til andre, som står overfor at skulle finde på en meningsfuld måde at mindes på. ”Vi tænker på dem, vi har mistet, når vi holder jul. Kl. 19 er vi stille i et minut. Det har vi gjort, siden min mor døde.” Sådan siger Helene.