Sygeplejersken
Anmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Kollektiv akademisk vejledning", "Sorg, mit barn - om at miste et ufødt barn", "Det midtjyske rigshospital - Viborg Sygehus 1889-2011" og "Geriatri - en grundbog i sygeplejen".
Sygeplejersken 2019 nr. 8, s. 44-46
Enkel bog med fremragende akademisk opbygning
Sorgen uden minder
Sådan skal sygehushistorie fortælles
Sygeplejestuderende får ny viden om alderdommens sygdomme
Bibliotek for læger
Lægeforeningen, juni 2019/211. årgang
Årsabonnement 399,95 kr
Medicin & Marxisme er et emne i dette nummer af Bibliotek for læger. Artiklen rummer et interessant interview med noget så sjældent som en medicinstuderende, som er erklæret marxist. Kaare Stolt hedder han. Det er bibliotekets chefredaktør Christian Graugaard, som interviewer, og artiklen er et fint vindue ind til anderledes holdninger til bl.a. ulighed i sundhed og medicinindustriens rolle, og ikke mindst en invitation til at høre marxistens oplæg på Panum Instituttet.
Én artikel er specielt interessant for mediefolk. Den belyser mediernes rolle, da det danske HPV-vaccinationsprogram var lige ved at kæntre. Medierne og folkesundheden hedder den. Anbefalingen er, at sundhedsmyndighederne følger folkestemningen tæt, så det er muligt at lancere sobre informationskampagner i tide. Der er andre relevante artikler i biblioteket. Læs bare.
Hans Henrik Hjermitslev (red.)
Velfærdsprofessioner
Djøf Forlag 2019, 197 sider – 195 kr.
En mulig lærebog til den tværprofessionelle undervisning på professionshøjskolerne.
Indsigt i professionernes historie, i deres samfundsmæssige bidrag og et kapitel specifikt om en af de 10 største velfærdsprofessioner: kapitel 13, der slet og ret hedder Sygeplejerske. Over lige så mange sider beskrives sygeplejerskernes historie, deres etik, det faglige og teoretiske grundlag samt samarbejde med andre professioner. De øvrige store professioner er beskrevet ud fra samme skabelon. Hvis det forekommer uklart, hvad f.eks. en bioanalytiker egentlig beskæftiger sig med, så er der ikke længere nogen undskyldning. Slå det op.
Erik Erichsen
Rebelkirurgen
Rebelkirurgens Forlag 2019, 424 sider – 249,95 kr.
”Jeg skærer – Gud heler” sagde Ambrosius Paré i 1536. Den sætning har rebelkirurgen gjort til sit motto gennem sit arbejdsliv. Dette er hans erindringer, og de udspiller sig både i Skandinavien, i Etiopien og i Cambodia. Det er en ualmindelig farverig og lang beretning om en ortopædkirurg med både mod og sans for uortodokse løsninger. Hvem siger f.eks., at en cykeleger ikke kan anvendes til at fiksere et brud med? At fiskesnøre ikke kan finde anvendelse i kirurgien i en snæver vending? Rebelkirurgen er formentlig en af de sidste af den slags læger. Som tænker kreativt, handler og gør sit yderste for patienten, uanset hvor han eller hun kommer fra. Men naturligvis bliver en rebel ikke hilst med glæde alle vegne. For regelryttere er rebellen en torn i øjet, et uønsket element. Selv siger han: ”Jeg er taknemmelig over, at jeg har oplevet en tid, hvor man stadigvæk tillod en vis individualitet med eget ansvar, initiativ og kreativitet …”