Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ret til efterbetaling i 10 år ved lønfejl

Hvis man opdager fejl på sin lønseddel, der strækker sig langt tilbage, har man ret til at få efterbetaling af lønnen i op til 10 år. Det har Arbejdsretten afgjort i en principiel sag.

Sygeplejersken 2020 nr. 1, s. 11

Af:

Kristine Jul Andersen, journalist

Arbejdsgivere har ansvaret for at sikre, at medarbejdere får den rigtige løn. Så hvis du som medarbejder bliver indplaceret forkert i lønsystemet, har du ret til at få efterbetalt lønnen i op til 10 år.

Det har Arbejdsretten slået fast i en principiel dom, som også kan få betydning for sygeplejersker. I den konkrete sag blev en pædagogmedhjælper af kommunen indplaceret forkert i lønsystemet, hvilket betød, at hun ikke fik de lønstigninger, hun skulle have, efter to og fire års erfaring. Fejlen blev først opdaget efter 10 år.

Kommunen mente, at den kun skulle efterbetale fem år tilbage i tiden. Men det gør Arbejdsretten altså op med i denne sag, der handler om et erfaringstillæg. Den vurderer, at der er tale om en ”vildfarelse”, hvilket suspenderer den normale forældelsesfrist på fem år.

Arbejdsretten skriver i dommen, at pædagogmedhjælperen ”ikke burde have vidst, at hun ikke fik udbetalt korrekt løn.” Og ”at en arbejdsgiver har pligt til at beregne lønnen korrekt på baggrund af de oplysninger, den ansatte har givet.”

Juridisk chef i Dansk Sygeplejeråd Elise Hammer mener, at sagen kan have stor betydning for sygeplejersker, der havner i samme situation.

”Det betyder meget, at Arbejdsretten siger, at man ikke skal stilles dårligere, fordi man ikke selv har opdaget, at man var blevet placeret forkert i lønsystemet. Skulle det ske, har man derfor ret til at få efterbetalt løntillæg efter overenskomsten i op til 10 år,” siger hun og tilføjer:

”Så tjek din lønseddel. Få eventuelt hjælp af din TR eller din kreds i Dansk Sygeplejeråd.”

Den konkrete sag blev ført af FOA, og pædagogmedhjælperen fik efterbetalt 47.258 kr.