Flere sygeplejersker oplever senfølger efter coronasmitte, og et studie har vist, at hele 12 pct. af de hospitalsansatte på Hospitalsenheden Vest har antistoffer i blodet. Ifølge Dansk Sygeplejeråds kredsformand Anja Laursen skal konkrete initiativer nu sørge for, at der bliver taget hånd om problemet.
Hver fjerde nyuddannede sygeplejerske og næsten lige så mange sygeplejestuderende tvivler på, at de arbejder som sygeplejerske om fem år. Mere fokus på arbejdsvilkår og jobstart, siger DSR.
Risikoen for at dø ved selvmord er voldsomt meget højere for indsatte i fængsler, end den er for resten af befolkningen, viser ny forskning. Der mangler ressourcer til forebyggelse, siger fængselssygeplejerske.
Dansk Sygeplejeråd forstår ikke, hvorfor regeringens ”krigskasse” tilsyneladende ikke indeholder ekstra midler til at sikre arbejdsmiljø og løn til de medarbejdere, der er forudsætningen.
Sygeplejestuderendes Landssammenslutning (SLS) fik nyt formandskab, da mange af de aktive medlemmer endelig var samlet til årsmøde på Brandbjerg Højskole den 21.-23. august.
Mennesker med dobbeltdiagnoser har været kastebold mellem to systemer i årevis, lyder det fra formænd fra interesseorganisationer og en sygeplejerske med 29 års erfaring inden for området.
Fra 2005 til 2017 er antallet af unge, der både har en psykisk sygdom og et misbrug af stoffer, fordoblet. “Det er vigtigt at sætte ind, før de kommer skævt ind i voksenlivet,” siger leder og sygeplejerske Heidi Gøtze fra det integrerede behandlingstilbud Stjernevang.
På behandlingscenter Stjernevang ser sygeplejerske Randi Holdt sin primære rolle som den, der holder brugerne i hånden og hjælper dem med at navigere i et ofte kaotisk liv. “En kerneopgave for sygeplejersker er omsorgen og det menneskelige møde,” forklarer hun
For første gang oplever jeg, at systemerne taler sammen, fortæller sygeplejerske Louise Bach Nielsen, der har været med til at udvikle en ny samarbejdsmodel på tværs af sektorer.
Finn Sørensen var med egne ord “ødelagt”, da han blev indlagt på Afdeling M på Psykiatrisk Center Sankt Hans. Tre måneder senere kigger han sig selv i spejlet og siger: “Du er sgu et dejligt menneske, Finn.”
Fokus på de gode egenskaber. På dét, der virker for den enkelte. På de ressourcer, alle har. Det er kerneværdierne i mødet med patienterne på Afdeling M, forklarer klinisk sygeplejespecialist Ole Bille
Alderdom skal forties, og gamle mennesker må ikke blive gamle og inaktive. Plejepersonale skal kunne ryste det samfundssyn af sig, mener lektor i sygepleje Bente Martinsen.
Nogle sygeplejersker er ikke synderligt interesserede i at hjælpe studerende til at blive dygtige sygeplejersker. Ærgerligt, for der er så megen god viden og erfaring, der er værd at dele.
SENIORER. Gruppen af sygeplejersker over 60 år vokser støt, og hvis der ikke gøres en aktiv indsats for at fastholde
seniorerne, tager de værdifuld viden og kompetencer med sig, når de forlader arbejdsmarkedet. Mange er villige til at blive længere, men det kræver de rette rammer og vilkår.
Hvis Danmark i fremtiden skal have et velfærdssamfund, der hænger sammen, så har vi behov for et arbejdsmarked, hvor seniorerne kan bruge deres værdifulde kompetencer og erfaringer. Det mener formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes bøgerne "Livet efter kræft", "Sårbarhedens kraft - at finde styrke i svagheden", "Vold i familien - viden for fagfolk" samt podcasten "No5 - Noveller, poesi og patienter".
”De mange nordiske forfattere, der har beskrevet livet og tiden med de store, sociale skel, sult og fattigdom i 1800-tallet i Nordnorge og Nordsveriges smukke, men barske natur, har inspireret mig til at læse en nyere bog om den tid."
Mennesker med KOL har behov for styrket egenomsorg for at mestre opblussen (exacerbation) af sygdommen. De har ofte komorbiditet i form af f.eks. hjertesygdom eller osteoporose. I Danmark lever cirka 400.000 mennesker med KOL, en del uden at vide det.
"Sygeplejen har udviklet sig til en meget kvalificeret profession med rod i både naturvidenskabelige og humanistiske værdier. Det er på høje tid, at sygeplejersken anerkendes for dette."
Henover sommeren har en masse nyuddannede sygeplejersker skulle søge og starte på deres første jobs. Nogle har en helt klar plan for fremtiden, mens andre stadig er på udkig efter drømmejobbet. Men fælles for dem alle er, at de glæder sig til at tage fat på arbejdet som sygeplejerske.
De seneste år har flere regioner skruet op for antallet af pladser på specialuddannelsen i psykiatrisk sygepleje. Det giver god mening, mener både regioner og sygeplejersker. For specialuddannelsen giver bl.a. en helt ny forståelse af mennesker med psykiske lidelser samt værktøjer og kompetencer til selv at igangsætte forbedringsprojekter.