Sygeplejersken
Anmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes bøgerne "Livet efter kræft", "Sårbarhedens kraft - at finde styrke i svagheden", "Vold i familien - viden for fagfolk" samt podcasten "No5 - Noveller, poesi og patienter".
Sygeplejersken 2020 nr. 10, s. 46-49
Et værk, jeg har manglet i min praksis
En tilfreds, men forpustet læser
Et udbredt problem med store konsekvenser
Fortæl, hvad det er, litteraturen kan
Niels Frid-Nielsen
I en tynd tråd -Om at leve med en alvorlig sygdom
Erindring
Gyldendal 2020, 240 sider – 249,95 kr
Navnet er velkendt. Forfatteren har været kulturredaktør på TV Avisen, inden han i 2012 blev opereret for en hjernetumor, hvis følger han i en periode havde ignoreret, før han begav sig til lægen – ansporet af sin hustru. Bogen beskriver Frid-Nielsens historie, som han oplevede den. Diagnose, operation, genoptræning, mangel på energi – og tankerne om, hvad der egentlig er væsentligt i dette liv. Frid-Nielsen har mødt mange interessante mennesker gennem sit arbejde. Deres betydning for forståelsen af sygdommen og tankerne om døden fylder i bogen, der er tilegnet de mere end 1.500 personer, som hvert år diagnosticeres med en hjernetumor.
Per Leth
Af skade bliver man klog -En guide til at leve med en hjerneskade
Straarup & Co 2020, 196 sider – 200 kr.
En grønspættebog for mennesker med hjerneskade og deres pårørende. Det er forfatterens betegnelse for de råd og fortællinger om tilværelsen efter en senhjerneskade, en apopleksi, han præsenterer i denne bog. Der er fokus på strategier, metoder og værktøjer – tilsat en god mængde selvironi over de manglende evner til at holde orden, både konkret og på egne tanker. To-do-lister og andre hjælpsomme lister bliver en del af løsningen på roderiet. Pen og papir bliver en fast del af beklædningen i mødet med andre mennesker, og så hjælper deltagelse i et forsøg med hypnose den varige bedring på vej for denne forfatter.
Kai Randbæk Greve
Når livet går i stykker – en fars beretning
Empey 2020, 185 sider - 219,95 kr.
Bogens omdrejningspunkt ligger 40 år tilbage, og et af hovedbudskaberne er, at mennesker i krise har brug for, at netværket er nærværende og udviser ægte forståelse.
Kai, som er diakon, og hustruen Jonna venter deres tredje barn, ud over de to børn på to og fire år, de har i forvejen. Men Jonna og det lille barn, hun venter, dør begge som følge af komplikationer før fødslen, og forfatteren skriver om dette tab. Det er en meget detaljeret beskrivelse, som også inkluderer andre alvorlige tab, livskriser, jobskifte, flytninger, håb og en gennemgående sorg, der efter 10 år brydes med et nyt ægteskab og yderlige to børn. Kai vil gerne, at sorg betragtes som et livsvilkår – ikke som en mulig diagnose. Og han afslutter bogen med fire indsigtsfulde anbefalinger til mennesker, som har mistet en nærtstående.