Sygeplejersken
Anmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Aktionsforskning i sundhedsvæsenet", "Kulturmøder i sygeplejen" og "Sundhedsfremme i kommuner og lokalsamfund" samt Sygeplejersken Podcast nr. 1: "Den svære samtale".
Sygeplejersken 2020 nr. 12, s. 38-40
Aktionsforskning - en familie af metoder
Fokus på at styrke kulturel kompetence
Sundhedsfremme i teori og kommunal praksis
Den nødvendige samtale
Andreas Albertsen
Organdonation – og behovet for en ny model
Aahus Universitetsforlag 2020, 152 sider – 199,95 kr.
Forfatterens holdning til organdonation fremgår af bogens titel.
Den danske model for organdonation er baseret på aktivt tilvalg. Forfatteren gennemgår tre alternative modeller: aktivt fravalg, tvungent valg og et forslag om en prioritetsregel. Den sidste indebærer, at alle skal tilmelde sig donorregistret for at få prioritet til selv at modtage et organ, skulle der blive behov for det. De tre modeller diskuteres grundigt, og etiske problemstillinger og familiens rolle vendes og drejes med eksempler fra international praksis og litteraturen. Forfatterens grundholdning er, at det er vigtigt og væsentlig at beskytte menneskers autonomi. En letlæselig, grundig og sober bog om et svært emne.
Britta Hørdam, Rikke Volmer Brandsen & Lis Horstmann Nøddeskou
Kropspleje. Personlig Hygiejne
FADL’S Forlag 2020, 115 sider – 229,95 kr.
Bogen er skrevet af en seniorforsker, en områdeleder og en ledende oversygeplejerske. Efter fire siders forord følger et historisk perspektiv på personlig hygiejne til den læser, som vil kende baggrunden for den opmærksomhed, der altid har været på personlig hygiejne. Her omtales forskellige studier, nogle af disse kan findes under forskerens efternavn i referencer bagest i bogen, men der er ikke konsistens i henvisningsmåden.
Nyttige bokse med faglig opsamling findes bogen igennem. F.eks. ”Forberedelse før alle badeprocedurer”. Hvem har ikke prøvet at stå hos en patient og have glemt en ny bandage til et sår?
POMI-modellen, der indfanger patientens præferencer og forskningsviden, er en måde at involvere patienten på. Der følges op med afsnit om hud, hår, negle og mundhygiejne og boksen ”Intertriginøse hudområder”.
Fotografier af korrekt håndvask husker os på, at tommelfingrene hører med til proceduren.
Og det store spørgsmål: vand og sæbe eller badeservietter?
Information og personlige præferencer synes at være svaret.
Finn Stahlschmidt
Da kræft ændrede mit liv – beslutninger og valg
Janssen-Cilag A/S, 153 sider – læses eller bestilles på reception.denmark@its.jnj.com
En meget æstetisk bog, hvor helbredte, kronisk syge eller patienter, som fortsat er i behandling, fortæller om deres erfaringer med kræftsygdom og sundhedsvæsen. Der er fotografier af de mennesker, som beretter, og de ser alle opmuntrende veloplagte og håbefulde ud trods kræft i blodet, knoglemarven eller lymfesystemet. Et af omdrejningspunkterne i bogen er patientinvolvering. En del af de personlige fortællinger beskriver deltagelse i medicinske forsøg. Noget som mange siger ja til, fordi de føler, at de hjælper andre patienter, og selv får endnu en chance for at blive raske. Bogen indeholder oplysninger om relevante patientforeninger, gode råd til mødet med sygehuset og livet efter kræft, beskrivelser af de sygdomme, der nævnes og ordforklaring.
En oplysende bog, der formidler håb og styrke til sin læser.