Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Bedre liv med en skridttæller

Et rehabiliteringsforløb målrettet patienter med åreforkalkning i benene har god effekt på gang­distance og livskvalitet. Det er afgørende, at gangtræningen er varieret og indeholder elementer af leg og konkurrence.

Sygeplejersken 2020 nr. 12, s. 11

Af:

Henrik Boesen, journalist

Livskvaliteten hos patienter, som lider af åreforkalkning i benene, stiger efter et rehabiliteringsprojekt bestående af gangtræning i 12 uger med registrering i logbog af antal skridt via skridttæller og undervisning i sygdommen og kost.

Det er afgørende, at gangtræningen er varieret og indeholder elementer af leg og konkurrence, og at de 12 ugers træning følges op, f.eks. i aftenskoleregi.

Sygeplejersker, fysioterapeuter og diætister skal forestå projektet.

Det er resultatet af et studie, som ph.d.-studerende og sygeplejerske Maj Siercke, Rigshospitalet, er kommet frem til.

118 patienter fra de københavnske vestegnskommuner indgik i projektet. Målgruppen var patienter, som lider af åreforkalkning i benene, men som ikke stod foran en umiddelbar operation.

Ikke omfattet af rehabiliteringskrav

Åreforkalkning i benene kan i sidste ende føre til blodprop i hjerne eller hjerte og til nedsat førlighed og øget dødelighed. Trods denne risiko for patienterne er tilstanden ikke omfattet af de generelle regler for patienters krav om rehabilitering, hvilket er målet for forskergruppen bag projektet.

Flere end 50.000 borgere i Danmark lider af sygdommen. Rigshospitalet alene behandler flere end 2.000 patienter om året.