Sygeplejersken
Ny fælleserklæring efter nordjysk nedlukning
En ny fælleserklæring sætter rammerne for syv nordjyske kommuner, der lige nu er ramt af nedlukning. Blandt andet er frivillighed skrevet tydeligere ind.
Sygeplejersken 2020 nr. 13, s. 8
Af:
Mai Brandi Ludvigsen, journalist
Aftalen udløber den 3. december, men kan forlænges, hvis restriktionerne forlænges. Aftalen gælder for Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø.
Forhandlingsfællesskabet og KL har indgået en ny fælleserklæring for de syv nordjyske kommuner, der er ramt af en række restriktioner, der skal mindske smitteudviklingen og få bugt med den nye variant af covid-19, cluster-5.
Sundhedssektoren arbejder som udgangspunkt videre som en del af det kritiske beredskab. Med fælleserklæringen kan de syv kommuner bede medarbejderne om at varetage opgaver uden for det normale arbejdsområde, på andre tider og inden for andre overenskomstområder, end de normalt gør.
Samtidig er frivillighed skrevet tydeligere ind i den nye aftale end i fælleserklæringen fra foråret. Det betyder, at kommunerne skal sørge for, at der er lokale drøftelser, og at der indgås aftaler, når den krævede fleksibilitet ligger uden for overenskomsten og aftaler.
Ansvaret er præciseret
Det er også præciseret, at det er arbejdsgiveren, der har ansvaret for den nødvendige oplæring, ligesom det fortsat er arbejdsgiveren, der har ansvaret for de ansattes sikkerhed og sundhed.
Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, siger:
”Med den nye fælleserklæring er der lavet en fornuftig ramme for de udfordringer, som mange offentligt ansatte står over for, samtidig med at den sikrer, at de kritiske funktioner i de syv kommuner kan opretholdes. Vi forventer, at de fleste sygeplejersker vil have travlt med deres sædvanlige opgaver i kommunerne, men for de, som måtte blive spurgt om at lave noget andet, står det nu klart, at der skal foreligge en aftale om de nye vilkår,” siger hun.