Sygeplejersken
Anmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Kræft - klinik og sygepleje", "Inden jeg har talt til fem", "Se. hvem jeg er" og "Åndelig omsorg".
Sygeplejersken 2020 nr. 2, s. 42-44
Målet er at øge kendskabet til alle elementer i kræftpatienters forløb
Dans og få hjælp til at mestre kræftbehandling
Forenklet fremstilling af personer med demens
Lad den åndelige omsorg ånde
Anne-Dorte Krapper
Håndbog i sygepleje Onkologi
FADL’s Forlag 2019, 135 sider – 149,95 kr.
En lille, let bog til kittellommen, der kan besvare mange af de spørgsmål, sygeplejersker og studerende kan fundere over, hvad enten de er nye på en kræftafdeling eller har været ansat et stykke tid.
Et kapitel om seksualitet er det endda blevet til, hvilket forlaget skal have ros for, men det er et ganske kort kapitel, som samtidig behandler emnerne psykologi og åndelig omsorg (eksistentiel omsorg).
I øvrigt beskrives de fire hovedtyper inden for kræftsygdomme, kræftpakkeforløb, ambulant kræftbehandling, basal vs. specialiseret sygepleje, arv og kræft – genetisk rådgivning, for at nævne nogle få af de mange emner.
Bogen indeholder ni referencer, som man må ty til, hvis man ønsker at fordybe sig eller finde referencer, som er knyttet til et specifikt område inden for kræftsygepleje og behandling.
Marianne Breds Geoffroy
Ramt af stress – hvad kan du selv gøre?
Akademisk Forlag 2019, 224 sider – 299,95 kr.
En let forståelig bog om stress og gode råd om at forebygge stress. Der er ikke tale om en fagbog, men om en opslagsbog til interesserede eller stressramte og måske også deres pårørende.
Forfatteren er psykiater og har i mange år behandlet stress og angst hos unge og voksne.
Over 15 kapitler beskriver hun bl.a. de tre stressdiagnoser, symptomer, kroppens signaler, den genetiske komponent, arbejdsgiverens rolle og ansvar samt forebyggelse og problemløsning.
Bogen indeholder mange illustrative cases, som gør det let at forstå, hvad der er på spil i de enkelte kapitler. I et af dem kobler forfatteren angstlidelser og stress og fortæller, hvordan stress hos mennesker med angst giver længere forløb, fordi disse mennesker har vænnet sig til angst siden barndom og ungdom og derfor ikke genkender forvarsler på stress.
Torben Bremann, Martin E. Mathiessen
Overfladeanatomi – et funktionelt billedatlas
Frydenlund 2020, 191 sider – 299 kr. (vejl.)
En leder af et træningscenter, en tandlæge/læge og en tegner har begået et billedatlas over kroppens muskler. Der er tale om en kombination af fotografi og tegning, som jeg ikke har set tidligere.
Sort-hvide fotografier bliver ledsaget af enkle stregtegninger, hvor musklerne er illustreret med røde skraveringer. En pædagogisk strategi, som anvendes til at gennemgå kroppens muskelgrupper en for en.
Desuden beskriver forfatterne musklens udspring, tilhæftning, funktion, og hvordan den kan testes. Bogens sidste 65 sider beskriver træningsøvelser for hele kroppen med og uden redskaber.
Modellen, som er fotograferet gennem hele bogen, er en veltrænet person, hvis fysionomi er velegnet til formålet. Mange svulstige muskler træder tydeligt frem. Et billedatlas for den træningsinteresserede, nørden eller den person, som vil være fysioterapeut, kiropraktor eller noget beslægtet.