Sygeplejersken
Ny praktikform skal forhindre praksischok
Til september skal studerende bemande en ny medicinsk uddannelsesafdeling på Frederikssund Hospital. De skal indgå i vagter, lære af andre studerende og lære at tage mere ansvar.
Sygeplejersken 2020 nr. 2, s. 7
Af:
Kristine Jul Andersen, journalist
Et helt nyt praktiktilbud står til september klar på Frederikssund Hospital. Her bliver der indrettet en medicinsk afdeling med 16 senge til almindelige patienter, som samtidig skal være en decideret uddannelsesafdeling for sygeplejerskestuderende.
Op til 40 sygeplejestuderende fra 2., 4. og 6. semester skal tage sig af patienterne døgnet rundt – støttet og superviseret internt af hinanden og af faste sygeplejersker på afdelingen.
”Idéen er udsprunget i forlængelse af, at der mangler sygeplejersker, at der skal uddannes flere sygeplejersker og at der er et pres på de praktikpladser, der er i dag. Og at mange nyuddannede oplever et såkaldt praksischok.”
Det fortæller Randi Brinckmann, dekan for det sundhedsfaglige fakultet ved Københavns Professionshøjskole. Hun har i samarbejde med Bente Ourø Rørth, sygehusdirektør på Nordsjællands Hospital, hvor Frederikssund Hospital hører under, udviklet det nye praktiktilbud til sygeplejestuderende, der skal give et bedre indblik i arbejdet som sygeplejerske.
”Sygeplejersker bliver i dag uddannet godt. Men de har ikke praksiserfaring. Og det er et stort problem, når de er færdige med uddannelsen og begynder på en afdeling, hvor de skal indgå i en normering,” siger Bente Ourø Rørth og fortsætter:
”På den nye uddannelsesafdeling skal de studerende lære rytmen med at arbejde i vagter dag, aften og nat. De skal lære at tage ansvar og beslutninger i højere grad, end de gør i dag.”
På den nye afdeling vil der også være tilknyttet undervisere fra Københavns Professionshøjskole til at forbinde teori og praksis, og afdelingen vil have undervisningsfaciliteter som f.eks. simulationstræning.
Ordningen er et forsøg, der vil blive fulgt af forskellige forskere.