Sygeplejersken
Skiftedag: "Jeg skulle noget helt andet end ledelse"
Sygeplejersken 2020 nr. 2, s. 66
Af:
Laura Elisabeth Lind, journalist
Nyt job: 1. oktober i Redernes Krisecenter i Odense, hvor hun hjælper voldsramte kvinder, der har misbrugsproblemer og psykisk sygdom.
Kom fra: To år som afdelingssygeplejerske på Odense Universitetshospitals øjenafdeling. Før det bl.a. projektleder for en forskningsenhed på Syddansk Universitet og assisterende distriktsleder i hjemmeplejen, Nyborg Kommune.
“Jeg har været uddannet sygeplejerske i 25 år. I 16 år var jeg leder. Men til sidst var jeg udbrændt. Jeg kunne ikke være i det mere og gik så i tænkeboks. Hvis jeg skulle blive ved med at være sygeplejerske, skulle jeg noget helt andet end ledelse.
På et tidspunkt var der én fra mit netværk, der spurgte mig, om det ikke var noget for mig at komme ud på Redernes Krisecenter. Jeg tog kontakt til lederen, og det endte med fire ugers virksomhedspraktik. Efter 14 dage i praktik blev jeg tilbudt en stilling som fastansat sygeplejerske.
Og nu er jeg her. Jeg kan godt lide at komme tilbage og være sygeplejerske. Jeg var kørt fast i at være leder i det offentlige, hvor der hele tiden er rigtig meget pres på.
Det er spændende at arbejde med voldsramte kvinder. Man kan virkelig mærke, at man gør en forskel. De er så taknemmelige for det, vi gør for dem. Kvinderne er her for at komme væk fra volden, som både kan være fysisk, psykisk eller økonomisk.
Vi har plads til 20 kvinder. De har typisk et misbrug af stoffer og alkohol eller har en psykisk sygdom, og derfor kan deres børn ikke være her. Ofte har de både psykisk sygdom og misbrug. Når de bor her, må de ikke fortælle, hvor de er henne. Ingen må vide, hvor de er.
For mændene kan godt finde på at opsøge dem. Hvis de finder ud af, hvor kvinderne er, flytter vi dem til et andet sted. For så er det ikke sikkert at være her. Arbejdet består meget i støttende samtaler. Mange af kvinderne har et lavt selvværd.
De har ikke fået meget omsorg. Så det handler meget om at give et kram, snakke med dem og fortælle dem, at de er gode nok. Nogle gange falder de i og begynder deres misbrug igen eller går tilbage til voldsudøveren. De er frie til at gå ud. Men vi skal stadig være der for dem, når de kommer tilbage.
Vi skal ikke give dem dårlig samvittighed. Nogle gange har de brug for mere hjælp udefra, og her kan det være, at vi tager kontakt til psykiatrien, hvis de har brug for det. Vi er også meget inde over medicinen, og hos nogen er det et krav fra lægen, at vi f.eks. styrer deres metadon.
Selvom det er spændende, er det også hårdt indimellem. Men vi er gode til at tale det igennem, når noget fylder. Vi er mange faggrupper. Og det betyder meget. Jeg bliver meget tiltrukket af det tværfaglige, for jeg lærer meget af at arbejde sammen med nogen, der ikke har samme indgangsvinkel som mig selv.
Det er en stor kvalitet ved jobbet og noget af det, der tiltalte mig meget ved stillingen. Her har jeg kollegaer, som jeg har en tæt daglig kontakt til. Vi har en anerkendende tilgang til hinanden. Og vi har tid til at tale med hinanden og vende tingene. Det sætter jeg pris på.”
Hent råd og vejledning om karriere og jobsøgning på dsr.dk. Som medlem kan du booke tid til personlig sparring om jobsøgning, efter- og videreuddannelse eller karrieremuligheder.
Læs mere på dsr.dk/job-og-karriere