Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Infektionshygiejne handler om liv og død

Hygiejnesygeplejersker er afgørende for forebyggelse og håndtering af corona-pandemien.

Sygeplejersken 2020 nr. 4, s. 7

Af:

Anne Witthøfft, journalist

hygiejne

”Corona er med til at sætte fokus på, hvad infektionshygiejne egentlig betyder. I det her tilfælde er det liv og død.”

Sådan siger Charlotte Buch Jensen, en af fem hygiejnesygeplejersker ansat på Infektionshygiejnisk Enhed på Aarhus Universitetshospital og uddyber:

”Man risikerer at få smittet rigtig mange andre, hvis man ikke overholder de infektionshygiejniske retningslinjer for håndhygiejne og for at tage værnemidler rigtigt af.”

Den globale corona-pandemi har gjort hygiejnesygeplejersker til et væsentligt omdrejningspunkt for forebyggelse og håndtering af smittespredning.

”Der er en skærpet opmærksomhed på hygiejnesygeplejerskerne. Vi får spørgsmål om alt fra værnemidler til, hvordan man isolerer patienter og hvilken desinfektion, der er bedst,” siger Charlotte Buch Jensen.

Prøver at være foran

Første tiltag handlede om håndhygiejne og om at sætte spritdispensere op til patienter og pårørende ved alle indgange samt om at sparre med den nyoprettede drive-in-funktion om værnemidler. Ugen efter var fokus på at få skabt en e-læringsportal om infektionshygiejne, planlægge undervisning i på- og aftagning af værnemidler og implementere retningslinjer.

"Vi har brugt meget tid på at forberede os og prøver at være foran hele tiden, så vi ikke går i panik,” fortæller Charlotte Buch Jensen og tilføjer:

”Vi arbejder hurtigere og meget mere end normalt. Vi er nødt til at speede processerne op og arbejde sammen om f.eks. at få læringsprogrammer til alle personalegrupper om værnemidler klar på et døgn.”

Skaber ro og tryghed

På Sygehus Sønderjylland har hygiejnesygeplejerske Kirsten Dittmer og hendes kollegaer også travlt. Telefonerne ringer ekstra meget, og der tikker konstant nye mails ind i indbakken. Arbejdsdagene bliver hurtigt 12-14 timer lange.

”Vi hygiejnesygeplejersker har været involveret i task forcen fra dag ét. Det gør, at vi kan agere hurtigt ude i klinikken,” siger hun.

I disse dage har Sygehus Sønderjylland fokus på undervisning og på at opgradere personalet i ambulatorier og i dagkirurgisk, så de er klar til at passe intensive patienter, når deres egne afdelinger lukker midlertidigt ned, fortæller Kirsten Dittmer.

Der er fokus på både de generelle forholdsregler om håndhygiejne, arbejdsdragter, affaldssortering og værnemidler og de supplerende forholdsregler som f.eks. overtrækskitler, masker og visir, som ikke bruges til daglig.

”Vi skaber ro og tryghed i personalegruppen ved at informere om, hvordan de skal forholde sig til værnemidler, og hvordan de skal tage dem på og af uden risiko for sig selv. Det, der fylder meget blandt personalet lige nu, er frygten for selv at blive ramt og smitte dem derhjemme,” siger Kirsten Dittmer og understreger, at hvis personalet overholder retningslinjerne, er der større chance for at blive smittet ude i samfundet end på hospitalet.

xx

xx