Tema: Infektionshygiejne
Da det usynlige blev synligt
Viden, vaner og den overordnede indsats for infektionshygiejnen i sundhedsvæsenet skal strammes op. Det er blevet åbenlyst under coronakrisen, som har givet hygiejnesyge-plejerskerne arbejde i døgndrift.
De generelle infektionshygiejniske forholdsregler
Hygiejnesygeplejerske Jeanne Badino, Rigshospitalet, har udarbejdet denne oversigt
De nyuddannede kan ikke deres infektionshygiejne
Covid-19 har vist, at især nyuddannede mangler viden om de infektions-hygiejniske forholdsregler, mener hygiejnesygeplejersker. Derfor mener de, faget skal opprioriteres på sygeplejerskeuddannelsen, både teoretisk og i klinikken, og være et eksamensfag.
"Kritikken er ny for os"
Overraskelsen over kritikken af undervisningen i infektionshygiejne er stor hos to centrale repræsentanter for sygeplejerskeuddannelsen. De efterlyser dialog med kritikerne og er villige til at se på, om infektionshygiejne skal opprioriteres til fordel for noget andet.
Køge skruer op for hygiejnen
Snart vil der være hygiejnenøglepersoner rundt om i alle dele af Køge Kommunes institutioner, som skal have fokus på infektionshygiejnen i hverdagen. Det sker som del af en ny hygiejneorganisation, kommunen nu laver som en udløber af coronakrisen.
Specialuddannelse med trange kår
I 2019 kunne danske sygeplejersker efter fem års pause igen tage en specialuddannelse i infektionshygiejne på Gøteborg Universitet. Tine Bentzen er i fuld gang, men der er brug for endnu flere uddannede. Og også gerne en dansk uddannelse, mener flere hospitalsdirektører.
Dansk Sygeplejeråd: Bedre uddannelse og flere specialister
Sygeplejestuderende skal klædes bedre på i smitteforebyggelse. Der skal flere hygiejnesygeplejersker i kommunerne. Og flere skal have specialuddannelse i infektionshygiejne. Det mener Dorthe Boe Danbjørg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.
Aktuelt
Forhold i fængsler forbedres
Et nyt lovforslag vil gøre en ulovlig praksis omkring medicinhåndtering i fængslerne lovlig. Samtidig lover Direktoratet for Kriminalforsorgen, at der skal ansættes mere sundhedsfagligt personale og rettes op på flere af de forhold, der er blevet kritiseret i Sygeplejersken.
"En fornuftig aftale"
Fornuftigt resultat i en meget vanskelig økonomisk situation, men vigtigt at der tilføres nok midler til afviklingen af opgavepuklen. Sådan lyder meldingen fra Dansk Sygeplejeråd i forbindelse med, at regeringen har indgået økonomiaftale med regionerne og kommunerne.
Ny podcast: Håndtér delirium med enkle tiltag
Dødstrusler, mobning og utålelige arbejdsforhold
Amnesty International beretter om overfald, knægtelse af ytringsfrihed og manglende værnemidler blandt sundhedsarbejdere i aktuel rapport om forholdene under coronakrisen i Nord-, Mellem- og Sydamerika
Skiturister bragte corona til Midtjylland
Studie af coronavirussens gensekvenser viser, at de første smittede i Herning og Holstebro var skiturister, der kom fra Østrig
Skræmmende sygdom men spændende udfordring
Tre hurtigt tilrettelagte forskningsprojekter om Covid-19 krævede to projektsygeplejerskers overblik og erfaring.
Flere medarbejdere til psykiatrien
De 600 millioner kroner, som blev afsat til psykiatrien på finansloven for 2020, skal primært gå til bedre normeringer og flere sengepladser. Det fremgår af en aftale mellem regeringen og Danske Regioner.
I HVERT NUMMER
Dengang: Sygehushygiejne for 100 år siden
Indtil 1960’erne var det sygeplejeeleverne, der havde ansvaret for den daglige rengøring på sygestuerne.
Hørt: Puklen er ikke mit ansvar
Anæstesisygeplejerske Lisbeth Jacobsen har ikke klaget i de 35 år, hun har arbejdet. Men et forslag om at holde operationslejerne længere åbne for at komme puklen efter coronakrisen til livs fik bægret til at flyde over.
Leder: Infektionshygiejne og smitteforebyggelse kan redde liv
"Der er brug for, at vi genbesøger de mange steder i sygeplejerskers og andre sundhedsprofessionelles grunduddannelser og efter-/videreuddannelser, hvor hygiejne skal være et fast element."
"Jeg er vild med at skabe kontakt på kort tid"
"Jeg har ikke den samme patient dag efter dag. Og det er det, jeg elsker ved mit arbejde. Og en af grundene til at jeg søgte hertil."
Studerende i praksis: " … når man bliver god til at læse forskningsartikler, så er det sjovt"
Langhåret forskning og vanskelig læsning havner på listen over kommende indsatsområder, fordi nytteværdien er så tydelig, fortæller en studerende.
Overvågning
Sygeplejersker bliver overvåget i medicinrum
At forebygge tyveri, misbrug og at nogen skader patienterne. Det er målet med, at alle, der tager noget fra skuffen med den ”farlige” medicin på Akutafdelingen i Hillerød, bliver filmet af et kamera.
Adgangskort, optælling og låste døre: Sådan bliver den potente medicin kontrolleret
På akutmodtagelsen i Hillerød er der sat overvågningskameraer op i medicinrummet, men på en række af landets øvrige akutafdelinger er der taget andre metoder i brug for at forhindre misbrug og tyveri af farlig medicin.
Anmeldelser
Anmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Tro er ikke viden" sammen med "Tro i hverdagen", "Hvordan skrive den gote vitenskapelige artikkelen", "Fattigsteder" og "Sunde vaner - skabt med vilje"
På mit natbord: At sætte patienten først
Test
Test din viden (7/2020)
I dette og kommende numre af Sygeplejersken får du mulighed for at teste din viden. Dels om et sygeplejefagligt emne, dels om sygeplejersker. Vi håber, du tager godt imod det nye format, og måske bliver du en lille smule klogere på dit fag og dine kolleger.
Svar på "Test din viden" nr. 7/2020
Gensynsglæde
"Jytte var det første danske ord, jeg lærte"
I efteråret 2000 ankom 6-årige Mozhgan Haidari til Center Sandholm sammen med sin familie efter syv måneders flugt fra Iran. Her tog sundhedsplejerske Jytte Birthe Jensen imod hende, og det har hun aldrig glemt. I dag er Mozhgan blevet sygeplejerske, og vi er taget med hende tilbage til Center Sandholm. Der er nemlig noget, hun i mange år gerne har villet sige til Jytte
Nye tider - nye muligheder
Digital undervisning giver nye muligheder
Der er både fordele og ulemper ved onlineundervisning og -eksamener, men nogle af erfaringerne fra Corona-krisen kan ændre på de fremtidige sygeplejestuderendes hverdag.
Observation
Fællessang efter coronasmitte
Fællessang fra altanerne på Plejehjemmet Trekroner i Roskilde
Debat
Læserbrev: Mobilisering burde styrkes på grunduddannelsen
"Det er nedslående, at sygeplejersker som faggruppe ikke ser mobilisering som et kerneområde i sygeplejen."
2020 Year of the Nurse
"Det menneskelige møde udfordrer og overrasker"
Unge og ældre. Erhvervsdrivende og hjemløse. En lille flænge. Et selvmordsforsøg. I en menneskealder har behandlersygeplejerske Metha Sørensen fra skadestuen i Vejle taget imod alle slags mennesker med alle slags sygdomme.
https://dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/fagbladet-sygeplejersken/sygeplejersken-argang-2020-nr-7