Sygeplejersken
Anmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Tro er ikke viden" sammen med "Tro i hverdagen", "Hvordan skrive den gote vitenskapelige artikkelen", "Fattigsteder" og "Sunde vaner - skabt med vilje"
Sygeplejersken 2020 nr. 7, s. 38-40
To små bøger med hver sit store indhold
Letlæst indføring i krav til en forskningsartikel
Socialoverlægens rundrejse
Livsstilslitteratur uden ordentlige kilder
Michael Hejmadi og Andreas Pihl i samarbejde med Frederik Lindhardt
Doktor Hansen har set sin sidste patient
Grønningen 1
200 sider – 249,95 kr. (vejl).
Doktor Hansen, lægen fra ”Matador”, er en tillidsskabende figur med god kontakt og kendskab til sine patienter. Men doktor Hansen bliver erstattet af videokonsultationer, telerehabilitering, sms-beskeder, selvmonitorering og behandlingsalgoritmer, skriver forfatterne, to praktiserende læger. Er det noget skidt? Nej, den virtuelle praksis kan frigive tid til patient, forskning og behandling. Frem for at sidde med hovedet vendt mod skærmen, kan lægens rolle i fremtiden blive at lytte, oversætte teknologi og hjælpe patienten til at forstå sin sygdom og bruge sine egne ressourcer. Mange patienter vil være gamle og kronisk syge, og her ”kommer lægefaget måske til at minde om sygeplejefaget, der traditionelt har haft empatien som kernekompetence”, som det hedder.
Kunstig intelligens, robotter, cases og eksempler beskriver den udvikling, der i høj grad også kommer til at påvirke sygeplejen. Absolut interessant og let at læse.
For mig er der for meget skoleblad over illustrationerne.
Bibliotek for læger
Marts 2020/212. årgang, Lægeforeningen
Et spændende forårsnummer med artikler om det danske børnevaccinationsprogram, vaccinemodstand og livet som læge på Sydpolen. Et interview med de to historikere bag biografien om Danmarks første kvindelige læge og akademiker, Nielsine Nielsen, ledsaget af interessante billeder af de mandlige læger, som var arge modstandere af kvindelige læger, og derfor gjorde, hvad de kunne for at forhindre hende i at få en karriere. (Biografien er anmeldt i Sygeplejersken 2020;(3:38-40).
Interview med to journalister, som fik Cavlingprisen 2020 for deres afdækning af mangelfulde undersøgelser for brystkræft på Ringsted Sygehus. Og så er der Etisk stuegang: Er det en etisk forpligtelse at behandle udokumenterede immigranter? Her bliver K.E. Løgstrup, nærhedsetikken og den etiske fordring beskrevet.
Absolut et læseværdigt eksemplar af Bibliotek for Læger. Igen.
Anna Jacobina Jacobsen
Spurv
Jensen & Dalgaard, 56 sider – 300 kr.
Pigen har en fantasifuld og sød far. Han er buschauffør, ligner Elvis og synger ”Love me tender” for sine passagerer, som smiler forsigtigt til hinanden. Desværre drikker han for meget, og det ødelægger det univers, han har bygget op med pigen, hvor de er med i filmen Blue Hawaii eller bruger en Ikea-opstilling som et midlertidig hjem. De falder i søvn, drømmer og bliver smidt ud af lejligheden i Ikea. Siden har pigen et Ikea-katalog under hovedpuden. Der finder hun ro, når faderen ikke kan sove, og musikken bliver for høj. Flere grønne flasker kommer til. Faderen kører ikke bus længere, opvasken hober sig op. Den triste spurv Edith flytter ind. Overtager faderen, destruerer ham – og bliver selv destrueret.
En fortælling om at være barn i en lille familie, hvor alkohol tager magten. Illustrationerne er fantastiske, pigens verden både morsom, præget af varme og humor - og voksende tristesse.