Sygeplejersken
Anmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes "Kroppen: En guide til indehavere", "Hvorfor skal skoletasken være så tung?", "Alle vil leve længere - men ingen vil blive gammel" og "At lede sygepleje - sygeplejerskens virksomhedsområde".
Sygeplejersken 2020 nr. 8, s. 38-40
Om det hylster, vi kalder vores krop
Når hunden er veganer
Aldring har social slagside
Klinisk ledelse på den gode måde - med enkelte svagheder
Marina Fauerholdt
Barberbladstræet
Mellemgaard 2020, 423 sider – 289,95 (vejl.)
En bog der indeholder erindringer om seksuelt misbrug i den tidlige barndom og de deraf afledte uhyrligheder og vanskelige livsvilkår. Talrige flytninger som lille, kontakt med psykiatrien, selvskade, diagnosen skizofreni, voldsom overvægt, fedmeoperation, og hen imod slutningen af bogen – kærlighed. Marina Fauerholdt kommer igennem, men naturligvis ikke uden alvorlige ar, både på sjælen og på underarmene. En grum fortælling, der over mange sider skildrer et liv, der trods alle odds ender med at give skribenten følelsen af at være normal og have et liv, hvor alle dage er gode dage.
Suzi Elena Apelgren
Dagbog fra Sarajevo
Forlaget Klithedegården 2020, 300 sider - 299,95 kr.
Kritikken er til at tage og føle på i denne dagbog, skrevet af en dansk sygeplejerske, som har været udsendt til Balkan i fire måneder i perioden 1992-1993 som en del af UNHCR’s fredsbevarende styrker. Hun er i dag præget af posttraumatisk stress (PTSD) og finder ikke, at de danske myndigheder på nogen måde var rustet til at tage imod de veteraner, som kom tilbage fra Balkan.
Bogen falder i to dele: Første del fortæller om udsendelsen og hverdagen under krigen. Anden del omhandler livet efter krigen med tilbageblik til direkte krigshandlinger. Her beskrives, hvordan de voldsomme hændelser i Bosnien har påvirket ikke blot forfatteren, men også de kammerater, hun var udsendt med. F.eks. følelsen af tomhed, pludselig vrede, irritabilitet og manglende glæde.
I dag er der anderledes fokus på, hvordan veteraner agerer efter ophold i et af verdens brændpunkter. Soldaterne og sygeplejersken, som var udsendt i starten af 90’erne har vist vej til systematisk rehabilitering gennem store personlige omkostninger.
Bibliotek for læger
Tidsskrift for sundhedens historie, kultur og etik
Juni 2020/212. årgang
Sommernummeret af det gamle bibliotek er udkommet. Undertitlen lyder ”Corona. Lille organisme, store konsekvenser”. Konsekvenserne bliver belyst i de første 12 artikler. Tre af dem er skrevet ”Af chefredaktøren”, som der står. Der er interview med Søren Brostrøm, som besvarer fem spørgsmål haiku-kort, der er en sammenligning med den store koleraepidemi i 1853 ved en historiker, filosofisk stuegang om kroppen, en artikel om poliotiden, et digt af Klaus Høeck med den sigende titel ”Corona” og en artikel om Coronakunst, der består af lydkunstværker. Det interessante ved tidsskriftet er bl.a., at egen faggruppe ikke nødvendigvis får længst taletid. Tilværelsen rummer også kunst, filosofi og kultur, og det afspejles. Et lille tema om grønlandsk psykiatri og arktisk aldring slutter sommerudgaven på bedste vis.