Sygeplejersken
Anmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Pædagogik for sundhedsprofessionelle", "Praktikkens didaktik; praktikvejledning på SOSU og PAU" og "Integrative Nursing.Second edition Weil Integrative Medicine Library" samt Sygeplejerskens podcast no 4 "Kunst og sygepleje:Nye veje til innovation".
Sygeplejersken 2020 nr. 9, s. 44-46
Pædagogiske overvejelser ved patientkontakt
For lave forventninger
Et forskningsbaseret bud på moderne sygepleje
At nå en forstenet og fortabt patient
Paolo Giordano
I smittens tid. Vidnesbyrd fra pandemiens frontlinje
Klim 2020, 88 sider – 100 kr.
Et langt post-corona essay med forfatterens overvejelser om fortid, fællesskab, klima, matematik, mening og lidelse. Giordano, som er forfatter og ph.d. i teoretisk partikelfysik, beskriver bl.a. en god vens japanske kone. Hun var sammen med parrets lille datter gået i et italiensk supermarked, da nogle unge fyre begyndte at råbe ad ad hende, at hun skulle tage hjem, hvor hun kom fra, til Kina. For det hele var deres skyld. Forfatteren maner til eftertanke. Covid-19 giver mange reaktioner: ”raseri, panik, kulde, kynisme, vantro og resignation. Hvis man bare huskede på det, ville man også huske at udvise lidt større forsigtighed end sædvanligt, lidt større medfølelse”. Og sådan fortsætter han i bogen. Ikke en højtråbende uspiselig fanatiker, men en afbalanceret person, som gerne vil have sin læser til at tænke. Og man kan da heller ikke lade være.
OUH Links
Strategisk innovation i sundhedsvæsenet
Odense Universitetshospital 2020, 95 sider – 50 kr.
Bestil bogen her: ouh.klu.innovation@rsyd.dk eller læs den digitalt: cimt.dk/ouhlinks/
"OUH’s strategiske tilgang til innovation får i bogen følgeskab af idéer og erfaringer fra andre centrale personer inden for sundhedsinnovation i Danmark.
”… en lettilgængelig og overskuelig bog om strategisk innovation på et af Danmarks største hospitaler: hvorfor, hvordan, de gode eksempler og det, der er svært”."
Sådan hedder det i omtalen af bogen på websiden.
Bogen rummer 14 kapitler og er bygget op over en fast skabelon, der går igen i de fleste af dem. En case, f.eks. ”Telemedicinsk tidligt hjemmeophold til for tidligt fødte børn” eller ”Geri-kufferten - en værktøjskasse til opsporing af akut sygdom” fulgt op af en værktøjskasse med grøn baggrund og en Ærlig talt med blå baggrund. Sidstnævnte indeholder fordele, ulemper og modsætningsforhold ved det beskrevne projekt. Den ideelle innovationsproces bliver beskrevet og hensigten med den – at effektivisere – bliver italesat.
Et appetitligt lille værk for den innovationsvakte professionelle.
Birgit Refsgaard Iversen
Håndbog i sygepleje; Lunger
Fadl’s Forlag 2020, 176 sider – 149,95 kr.
Bogen vil ligge godt i den sygeplejestuderendes, den nyuddannedes eller den nyansattes kittellomme og hyppigt blive hentet frem i lyset. Den rummer på ret få sider enorme mængder relevant viden om sygepleje, medicin, KOL, palliation og hjemmesygepleje – og rigtig meget mere. Læseren kan relativt hurtigt få overblik over den tilstand, vedkommende har søgt viden om. Observationer, målinger og handlinger er faste bestanddele i kapitlerne, og sygeplejen er ikke til at undgå. Ordet optræder i alle de 23 kapitler, der udgør bogen, og beskrivelsen af den faglige indsats er overskuelig og konkret. Bogen er afgjort værd at investere i.