Sygeplejersken
Dengang: Ernæringslære i 1960
Børkop Højskole, forskole til sygeplejerskeuddannelsen, underviste bl.a. i ernæringslære. Her time med sygeplejelærer Johanne Nørnberg.
Sygeplejersken 2020 nr. 9, s. 34-35
Af:
Trine Gjesing Antvor, museumsleder, Dansk Sygeplejehistorisk Museum
Helt siden Florence Nightingale har man vidst, hvor vigtig ernæring er i sygeplejen.
I Notes on Nursing skrev hun, hvor vigtigt det er, at patientens mad serveres på det tidspunkt, hvor vedkommende er sulten.
Og på Børkop Højskole, som var forskole til sygeplejerskeuddannelsen, var der ernæringslære ved sygeplejelærer Johanne Nørnberg.
I de røde lærebøger fra 1960’erne står der bl.a.: ”Kalorierig kost ordineres ofte til undervægtige, afkræftede og underernærede patienter. Det drejer sig f.eks. om patienter med tuberkulose, visse nervøse lidelser, mave-tarmlidelser o. lign. (…) Her er det særlig vigtigt at ”kæle” for maden, huske på smagsstoffernes store betydning for sekretionen af fordøjelsesvæsker. Det gælder om at finde frem til, hvad patienten kan lide, og få det så lækkert og indbydende som muligt.”