Sygeplejersken
Anmeldelser
I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Psykiatrisk sygepleje, 2. udgave", "Jeg vil ikke tilbage - digte fra dage med covid-19", "Det alternative landskab" og "Folkesygdomme - grundbog til sygeplejefaget".
Sygeplejersken 2021 nr. 1, s. 38-40
Nyskrevet bog med uforståeligt genbrug
Covid-19 rundt i 80 dage - med fakta og følelser
Opgør med RCT som den eneste metode
Sygeplejeaftrykket findes i et enkelt kapitel
Kari Killén
Omsorgssvigt - Praksis og ansvar II
Hans Reitzel Forlag 2020, 389 sider – 348 kr.
Alle professionelle, som arbejder med familier og børn, har i løbet af deres uddannelse haft Kari Killén og hendes bøger om omsorgssvigt på deres pensumliste.
Første udgave udkom for 25 år siden, en tung mursten, som fyldte godt i både reolen og tasken.
De seneste udgaver er udkommet i to bind, hvor ’Omsorgssvigt I’ indeholder det teoretiske grundlag for forståelse af omsorgssvigt og implikationer af omsorgssvigt, og ’Omsorgssvigt II’ indeholder de behandlings- og interventionsmetoder, som hviler på det teoretiske grundlag beskrevet i bind 1.
5. udgave af bind 1 og 2 er udkommet i henholdsvis 2017 og i 2020.
Det er de færreste fagbøger, der står distancen i 25 år. Omsorgssvigt holder. Min nyuddannede kollega havde den på litteraturlisten i sin afsluttende opgave.
Hanne Lindhardt, MSA, sundhedsplejerske
Christian Taftenberg Jensen
Kom i mental form med IRONMiND
Konsulentfirmaet Christian Jensen 2020, 413 sider – 220 kr. , e-bog, lydbog
Sådan træner du dig til et stærkt sind, som er rustet til at møde livets udfordringer, lyder undertitlen på bogen.
Redskabet er modellen IRONMiND, som bygger på forskning om hjerne og krop.
Den består af otte overordnede punkter, som er vist i en figur på en af de første sider.
Forfatteren, som er tidligere FN-soldat med to udsendelser til Sarajevo bag sig, har desuden en masteruddannelse i positiv psykologi.
Bogen er en omfattende beskrivelse af modellen og af artikler, teorier, tabeller, grafer, personlighedstests m.m., som tilsammen skal underbygge og styrke læserens arbejde med at fremme egen resiliens.
Bogen blev affødt af et spørgsmål fra en krigsveteran, der handlede om, hvorfor nogen mennesker knækker og går i stykker pga. fysiske og psykiske belastninger, mens andre lærer af belastninger og kommer styrket ud på den anden side.
Stine Reintoft
Kort & godt om samarbejde
Dansk Psykologisk Forlag 2020, 120 sider – 229,95 kr.
Forfatteren til denne bog er medforfatter til tre bøger med afsæt i positiv psykologi og mindfulness. Positionen er dermed klar.
Bogen beskriver ømtålelige situationer som f.eks. reparation af et kollegialt forhold, der er endt med en meningsudveksling, genstart af samarbejde, der er blevet iltfattigt, samarbejde og faldgruber under covid-19, når fysiske møder ikke lader sig gennemføre, magt og retfærdighed, tillid i et team og det dysfunktionelle team – for nu at nævne det meste.
Bogen er let at gå til med meget luft og bokse med væsentlige pointer.
Sidst, men ikke mindst, en sympatisk opfordring til at arbejde for lethed i samarbejdet, f.eks. via det sprog vi taler til hinanden.
Måske er det ikke nødvendigt at facilitere en opsamling, men blot samle op?