Sygeplejersken
Observation: Styr på operationsrobotten
Siden foråret 2019 har operationssygeplejersker i Region Hovedstaden og Sjælland haft mulighed for at uddanne sig inden for robotkirurgi.
Sygeplejersken 2021 nr. 1, s. 64-65
Af:
Bax Lindhardt, fotograf
”Godt det ikke er mig, der er patient,” siger Rikke Andersen (helt til højre), mens hun med besvær prøver at få styr på joystick og pedalerne på den store operationsrobot.
Til daglig arbejder 30-årige Rikke Andersen som operationssygeplejerske på Herlev Hospital, men i dag er hun på efteruddannelse i hospitalets kælder.
Her får hun, sammen med andre sygeplejersker og kirurger, en indføring i robotassisteret laparoskopisk kirurgi.
”Det er rigtig fedt at få lov til at prøve kirurgernes arbejde. Og det er sundt for lægerne at prøve mit arbejde, så de ved, det ikke bare lige er noget man gør,” siger Rikke Andersen.
Siden foråret 2019 har operationssygeplejersker i Region Hovedstaden og Sjælland haft mulighed for at uddanne sig inden for robotkirurgi.
Robotkirurgisk Uddannelse, der er etableret i CAMES (Copenhagen Academy for Medical Education and Simulation) uddanner operationssygeplejersker og læger i anvendelsen af robotkirurgi og byder på e-læring, hands on-træning, træning på gris samt full scale-simulation.
”Tidligere blev lægerne sendt på den slags efteruddannelse i udlandet, men ikke sygeplejerskerne, og det er skønt, vi har fået den mulighed. Jeg kunne måske godt ønske mig, at der kommer lidt mere fokus på sygeplejerskernes arbejde – mere om lejring og den slags. Men vi er godt på vej og det er sjovt,” siger Rikke Andersen.