Tema: OK21
Kampen fortsætter
En rød regering med en kvinde ved roret var ikke nok til at gøre op med uligelønnen. Efter 10 ugers strejke blev det til et regeringsindgreb uden ekstra penge til sygeplejerskerne. Formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen er vred og skuffet. Det samme er sygeplejerskerne, der svarer igen ved at minimere fleksibiliteten ift. ekstra vagter og overarbejde. Kampen for ligeløn fortsætter.
Vreden syder efter regeringsindgreb
Strejken sluttede med et regeringsindgreb, der ophøjede mæglingsforslaget fra Forligsmanden til lov. Uden udsigt til en øre ekstra i sygeplejerskernes lønningspose. Sygeplejerskerne er vrede, og det har udløst arbejdsnedlæggelser og udmeldinger om, at nu er det slut med den store fleksibilitet og de mange ekstra vagter.
"Vi kæmper videre"
Over 100 sygeplejersker tog til Christiansborg den 26. august for at markere deres utilfredshed med regeringens lovindgreb. Sygeplejersken spurgte fem af dem, hvorfor de var kommet.
"Jeg føler mig kørt over"
Det er en skuffet strejkeramt Ann-Mette Lyng Larsen, hjemmesygeplejerske i Hillerød Kommune, som dagen efter annonceringen af regeringsindgrebet fortæller, at hun og kollegerne nu vil holde sig strengt til deres arbejdstider.
"Vi har været for pligtopfyldende"
Flere end 80 arbejdspladser blev undtaget fra strejke under konflikten, fordi de ikke kunne stille nødberedskab. Problemer med lav normering er for alvor blevet synlige mange steder – bl.a. på Bedøvelse og Operation på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, hvor sygeplejerskerne overvejer, om de fortsat troligt skal dække huller.
"Vi må køre med nedsat produktion et stykke tid endnu"
I 10 uger har Fredericia Kommune og Ortopædkirurgisk Ambulatorium på Hvidovre Hospital kørt med nødberedskab. Hverdagen har været vendt op og ned for alle, og begge steder forudser lederne et stort oprydningsarbejde, nu hvor konflikten er slut.
Samarbejdet er vigtigere end nogensinde
"Jeg giver ikke op nu"
June Matzen, sygeplejerske på Gastroenhedens Kirurgiske Ambulatorium, Hvidovre Hospital, er en af godt 5.000 sygeplejersker, der har strejket siden den 19. juni. Hun føler sig røvrendt af regeringens indgreb og overvejer sin fremtid i faget.
Sygeplejerskerne farvede København og Silkeborg røde
Sommeren igennem har sygeplejersker over hele landet strejket, marcheret og demonstreret for en højere løn – og for en fremtid uden forskel. En lørdag i august samlede de røde trøjer sig endnu en gang talstærkt i København og Silkeborg for at råbe politikerne op.
"Der har ikke været penge nok til at betale regningerne"
Børnepenge, personlige opsparinger og overtræk på kontoen har reddet to strejkeramte sygeplejersker, efter at de som mange andre kolleger under strejken er blevet trukket i løn og har haft bøvl med strejkestøtten.
"Ingen medlemmer skal tabe penge på strejken"
Det kan være svært at gennemskue sin strejkestøtte, anerkender økonomichef i Dansk Sygeplejeråd Henrik Leonhardt. Her prøver han at forklare, hvordan det hele hænger sammen.
https://dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/fagbladet-sygeplejersken/sygeplejersken-argang-2021-nr-10