Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Flere borgerforslag i kølvandet på OK21

Sygeplejersker bag borgerforslag: Et forslag kræver ligestilling i lønforhold mellem offentlige fag. Et andet peger på behov for en ny overenskomstmodel, der kan sikre en ligeværdig forhandlingsproces.

Sygeplejersken 2021 nr. 10, s. 7

Af:

Maria Klit, journalist,

Morten Jakobsen, kommunikationschef

sy10-2021_akt_vrede

Sygeplejerskernes strejke og regeringsindgrebet har ført til to forskellige borgerforslag. Der står sygeplejersker bag begge forslag.

Det seneste borgerforslag foreslår, at regeringen indkalder til trepartsforhandlinger hurtigst muligt med henblik på at skabe ligestilling i lønforhold mellem offentlige fag. Det politisk skabte lønefterslæb kan ikke udlignes gennem overenskomstforhandlinger.

Derfor kræver det politisk handling, skriver forslagsstillerne, som tæller flere sygeplejersker i en tværfaglig arbejdsgruppe bag #slutmed1969.

Forslaget blev stillet den 31. august – altså efter regeringens indgreb i strejken. På blot et døgn har forslaget samlet næsten 14.000 underskrifter, som er status i skrivende stund.

Det andet borgerforslag tager udgangspunkt i, at der er brug for en ny overenskomstmodel, hvis der skal være ligeværdige forhandlings- og aftalevilkår mellem parterne på det offentlige arbejdsmarked. Forslaget er stillet af bl.a. sygeplejerske Susanne Bjerglund Pedersen og hendes mand, der er lærer. 

Sammen har de gennemgået både sygeplejekonflikten i 2008 og lærerlockouten i 2013, og de mener, der tegner sig et kedeligt mønster

”Vi kommer ingen vegne med vores argumenter i overenskomstforhandlinger og konflikt på det offentlige område. Arbejdsgiverne kan principielt læne sig tilbage og vente på, at strejkekassen tømmes, og regeringen griber ind. Man har jo ingen pressionsmidler som offentligt ansat, så vores indflydelse bliver reelt set lig ingenting,” siger Susanne Berglund Pedersen og fortsætter:

”Med borgerforslaget har vi ønsket at sparke debatten i gang. Vi ser gerne, at Folketinget og arbejdsmarkedets parter sætter sig ned og drøfter, hvordan det her skal foregå fremadrettet. Som det er nu, er det en ulige kamp for den lille mand på gulvet,” slår hun fast. 

”Det her er så vigtigt. Det handler både om hele vores fremtidige sundhedsvæsen og det offentlige arbejdsmarked generelt. Hvis man på sigt vil fastholde medarbejdere og sikre fortsat søgning til uddannelserne, så er der behov for en mere demokratisk model,” siger hun. Borgerforslaget har i skrivende stund 1.754 støtter. 

Læs mere her: 
borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-08669
borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-08811