Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På mit natbord: Mennesker og magtstrukturer

"Bogen 'Kræftafdelingen' kan videretænkes til dagens moderne sundhedsvæsen, som i stor grad baserer sig på en neoliberal ideologi med målstyring og kvalitetssikring."

Sygeplejersken 2021 nr. 10, s. 43

Af:

Michael Holbek, journalist

Stinne Glasdam
Stinne Glasdam
Stinne Glasdam
Sygeplejerske, cand.cur. og ph.d., 
lektor ved Department of Health Sciences, Faculty of Medicine, Lund University i Sverige.

Hvad læser du lige nu?
”’Karitas – Kaos på lærred’ af Kristín Marja Baldursdóttir.”

Hvordan har den inspireret dig?
”Det er en fortælling om en stærk kvinde i møder med natur og kultur gennem livet. Den beskriver på smukkeste vis, hvordan vi formes i medgang og modgang, og hvordan vores historie er betydningsfuld. Vi har den med os i vores kroppe gennem generationers liv, samtidig med at vi skaber den, mens vi går vejen gennem livet.”

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
”Aleksandr Solzjenitsyns ’Kræftafdelingen’. Den handler om menneskers liv med alvorlig sygdom og død, om inklusions- og eksklusionsmekanismer, om magthierarkier og professionskampe, om samfundsstrukturer. Den er forbilledlig i skildringen af menneskers liv i en systemisk, politisk magtstruktur og kan videretænkes til dagens moderne sundhedsvæsen, som i stor grad baserer sig på en neoliberal ideologi med målstyring og kvalitetssikring. Solzjenitsyn beskriver, hvordan historiske, sociologiske og politiske vilkår har betydning for mennesker og menneskelige relationer, også i forhold til sundhed og sygdom.”

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
”’Sne’ af Orhan Pamuk. Guderne må vide hvorfor. Jeg har forsøgt tre gange og når aldrig længere end til side 50.”