Sygeplejersken
Sygeplejerske dømt for uagtsomt manddrab
En hjemmesygeplejerske blev i november 2017 sigtet for uagtsomt manddrab pga. en fejldosering. Hun har ventet i næsten fire år på afklaring, og den 16. august blev hun kendt skyldig i Østre Landsret.
Sygeplejersken 2021 nr. 10, s. 8
Af:
Maria Klit, journalist
En tidligere hjemmesygeplejerske er af Østre Landsret blevet kendt skyldig i uagtsomt manddrab. Sygeplejersken blev ellers frifundet af byretten i oktober 2020, men landsretten valgte altså at omstøde dommen.
Det var i forbindelse med sit arbejde som hjemmesygeplejerske, at den nu 56-årige sygeplejerske i november 2017 dispenserede for meget af gigtmedicinen Methotrexat, også kaldet MTX, til den 89-årige Ulla Pedersen, der siden fik organsvigt og afgik ved døden.
Både anklager og forsvarers procedurer centrerede sig om graden af uagtsomhed. På medicinlisten, som sygeplejersken fulgte, stod der seks tabletter Methotrexat dagligt det ene sted og ugentligt det andet.
Sygeplejersken doserede seks tabletter dagligt, men den korrekte dosering var imidlertid seks tabletter hver mandag morgen.
Forsvarer Thomas Hess-Petersen argumenterede i retten for, at fejl i den afdødes medicinoplysninger var den primære årsag til fejldoseringen.
Anklagerens påstand var omvendt, at sygeplejersken i kraft af sin erfaring og faglighed burde have dobbelttjekket medicinlisten og desuden have studset over mængden af Methotrexat, der er et meget potent lægemiddel.
Store personlige konsekvenser
I retten nedlagde sygeplejerskens advokat påstand om, at den urimeligt lange sagsbehandlingstid skulle gælde som en formidlende omstændighed.
På trods af at dødsfaldet allerede var færdigefterforsket i februar 2018, forelå der først et endeligt anklageskrift i oktober 2019. Ved sagens afslutning i Østre Landsret havde sagsforløbet samlet set strakt sig over næsten fire år.
I retten kunne forsvareren da også fortælle, at sygeplejersken i dag lider af stress og PTSD som følge af sagen. Hun har ikke siden hændelsen ønsket at arbejde som sygeplejerske, da hun ikke har turdet have medicinansvar.
”Hun stod op for at passe sit arbejde, og da dagen var omme, var hendes liv forandret for altid. Hændelsen var fuldkommen utilsigtet, og jeg vil vove den påstand, at det kunne være sket for enhver. Det er fuldstændig umenneskeligt, at hun har gået i total uvished i næsten fire år uden at ane, om hun var købt eller solgt,” siger Susanne Richter, der som rådgiver fra Dansk Sygeplejeråd har bistået kvinden igennem hele forløbet.
Ulykkelig sag for alle
Til stede i retten var kvindens advokat, hendes mor og dennes kæreste og et par af den tiltaltes veninder. Under retssagen og domsafsigelsen var sygeplejersken tydeligt berørt, og ved oplæsningen af dommen slog retsformanden fast, at sagen var ulykkelig for alle parter.
Sygeplejersken var sigtet efter straffelovens §241 om uagtsomt manddrab og blev idømt 10 dagbøder af 750 kr. Hun skal derudover betale sagens omkostninger, mens et større erstatningskrav rejst af den afdøde kvindes familie til bl.a. begravelsesudgifter blev afvist af retten. Sygeplejersken var også sigtet for overtrædelse af autorisationslovens §75, der handler om grovere forsømmelser, men denne fandt retten altså ikke grundlag for at dømme efter.
”Det er helt forfærdeligt, at det skete. Det var resultatet af en tragisk dominoeffekt, og jeg er dybt chokeret over, at det kunne overgå mig som erfaren sygeplejerske. Der har været meget skyld og skam, og det har været meget ensomt at stå anklaget. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort uden mit netværk og Dansk Sygeplejeråd,” sagde kvinden til Sygeplejersken umiddelbart efter dommen.
Tilføjelse:
Dansk Sygeplejeråd har betalt sagsomkostningerne i forbindelse med ovenstående retssag, herunder salæret til advokaten.
Medlemmet skal dog selv betale de 10 dagbøder.