Sygeplejersken
På mit natbord: At tage vare på de svageste
"Forebyggende og opsøgende arbejde er en måde at tage vare på de svageste, men også på de isolerede og dem, der ikke passer ind.”
Sygeplejersken 2021 nr. 12, s. 51
Af:
Michael Holbek, journalist
Souschef og leder af
Alkolinjen, Alkohol & Samfund.
Hvad læser du lige nu?
”Thomas Harders bog ’De uønskede - De tyske flygtninge i Danmark 1945-1949’.”
Hvordan har den inspireret dig?
”Fra februar 1945 til Danmarks befrielse kom omkring 250.000 tyske flygtninge til landet. Danskerne ønskede ikke at hjælpe dem, men situationen ændrede sig drastisk, da Danmark blev frit. Nu var de danske myndigheder tvunget til at tage sig af flygtningene, som var indkvarteret på skoler, kollegier, hoteller, i sportshaller og forsamlingshuse over hele landet. Men danskerne ville af med dem. Bogen redegør for de sundhedsfaglige dilemmaer, som læger og sygeplejersker blev involveret i.”
Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
”Åsne Seierstads ’En af os – en fortælling om Norge, Utøya og Anders Breivik’. En rystende bog om at den virkelige fare for terror i et samfund kommer indefra. Menneskelige og samfundsmæssige svigt kan danne grobund for en samfundstrussel. Forebyggende og opsøgende arbejde er en måde at tage vare på de svageste, men også på de isolerede og dem, der ikke passer ind.”
Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
”’Filosoffen Niels Bohr’ af David Favrholdt. Flot beskrivelse af mennesket, underviseren, filosoffen og videnskabsmanden, men lidt for tung læsning.”