Sygeplejersken
Anmeldelser
I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: 'Sygeplejens superhelte. Sygeplejeteoretikere, der styrker klinisk praksis', 'Troen, der gør verden større' og 'Det du ikke ved, får patienten ondt af' samt Sygeplejersken Podcast No. 11 'Vi mærker desperationen: Forstå spiseforstyrrelser'.
Sygeplejersken 2021 nr. 13, s. 46-49
Hvem var superhelten mon?
Fine værdier i spil
Troen gør verden større
Man er bedst til at være syg på sit eget sprog
Niels Peter Rygaard & Pernille Darling Rasmussen
Kort & Godt om Tilknytning
Dansk Psykologisk Forlag 2021, 119 sider – 225 kr.
Overskueligt og pædagogisk fortæller bogen om tilknytning i 10 kapitler. Forfatterne er hhv. psykolog og rådgiver for professionelle og speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri. Bogen er oplagt læsning for både forældre og professionelle, fordi den er faglig, forskningsbaseret og velformidlet. Den viden, der præsenteres, har været tilgængelig i mange år uden at blive diskuteret og anvendt, og sådan er det med megen forskning. Flere børn og unge end tidligere er præget af dårlig trivsel, angst og tristhed. Kan det hænge sammen med, at tilknytningen til de vigtige personer i barnets liv, oftest forældrene, ikke er optimal? Et eksempel fra bogen er Alfons Åberg, hovedpersonen i en serie børnebøger, som hele tiden prøver at få sin distræte fars opmærksomhed.
Små børn har brug for tæt og vedvarende kontakt til få, stabile voksne, lyder det. Tilknytningsforskningens fem anbefalinger i kapitel syv er helt oplagte at tale om – både for forældre og professionelle. Sammen?
Lise Andersen
Når snefnug danser
Forlaget Lauritz 2021. 200 sider – 229,95 kr.
Sundhedsplejerske Lise Andersen afslutter sin trilogi om kæresterne Nuka og Arsuk i Grønland, og denne gang er det deres 10-årige søn Minik, der fortæller. Åbningen er en beskrivelse af hans farmors sidste døgn og død. Aanaq, som farmor hedder på grønlandsk, var Minik tæt knyttet til, og savnet fylder, da hun er væk.
Miniks mor Nuka skal flytte til Nuuk for at læse til sygeplejerske, og det betyder, at Minik flytter over til sin far. Her er en ny kæreste ofte på besøg, og Minik fortæller om hende, sin bedste ven Enok og den første spirende kærlighed til den smukke pige Aviaja.
Temaerne er kærlighed, konflikter, familiefester, liv og død. To forældre som elsker deres søn og bliver enige om, at han skal bo hos sin far, også da moderen vender tilbage som nyuddannet sygeplejerske.
Bogen kan læses som en selvstændig roman, men baggrunden fås i de to første udgivelser om hovedpersonerne.
Uld Hørlyk
Akutlægens dagbog. Hvad jeg lærte om mig selv, mens jeg forsøgte at redde andre
People’s 2021, 260 sider – 299,95 kr.
Ledende overlæge på akutafdelingen, Regionshospitalet i Horsens, Ulf Hørlyk, tager sin læser med på en kalejdoskopisk fremstilling af covid-19-pandemiens ankomst til den akutafdeling, han er leder af på regionshospitalet. Han fortæller på samme tid om sin egen angst for at fejle noget, sit ønske om at fremstå som en helt med styr på sagerne og én, som redder liv. Bogen går tæt på pressemøder, mangel på værnemidler, bekymringen for at overse en smittet patient. Sygeplejersker er ikke usynlige, men bliver omtalt med respekt. F.eks. socialsygeplejersken, som ændrer akutlægens regelstyrede syn på patienter med misbrug. Bogen er ærlig, personlig og privat, for akutlægens optagethed af sit arbejdsliv er tæt på at koste ægteskabet, men det går vist op for ham i tide.