Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På mit natbord: Pandemi, frygt og undertrykkelse

"Som hygiejnesygeplejerske bekymrer det mig at se, at folk nu allerede glemmer af spritte hænderne af i supermarkedet.” 

Sygeplejersken 2021 nr. 13, s. 47

Af:

Michael Holbek, journalist

Lone Mimi Carlsson
Lone Mimi Carlsson
Lone Mimi Carlsson
Hygiejnesygeplejerske, Ældre og Sundhed, 
Hillerød Kommune.

Hvad læser du lige nu?
”Overlæge og virusforsker ved Statens Serum Institut Anders Fomsgaards bog ’Det er bare en virus’. Den handler om, hvordan vira har styret os mennesker gennem tiderne.”

Hvordan har den inspireret dig?
”Med virus er vi udfordret af globaliseringen, bl.a. fordi folk tager smittefarlig virus med hjem fra andre lande. Også klimaet udfordrer os. Et eksempel er de insekter, vi har. Flåter har f.eks. udviklet sig til nogle andre typer, som kan være farligere for vores eksistens. To vigtige faktorer i kampen mod virus er afstandskrav og håndhygiejne for at undgå kontaktsmitte. Og som hygiejnesygeplejerske bekymrer det mig at se, at folk nu allerede glemmer af spritte hænderne af i supermarkedet.” 

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
”Margeret Atwoods roman ’Tjenerindens fortælling’, især i lyset af pandemien. Den handler om en diktaturstat, om uvidenhed, frygt og undertrykkelse. Vi har håndteret pandemien godt i Danmark, men alle restriktionerne har også skabt frygt og ensomhed, begrænset vores frihed og påvirket erhverv som f.eks. minkavlerne. Romanen sætter tanker i gang om de samfundsidealer, vi har, og hvor hurtigt det hele kan forandre sig.”

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
”’Den fjerde rytter – 10.000 års epidemihistorie’ af Jeanette Varberg og Poul Duedahl. Den talte slet ikke til mig.”