Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Skiftedag: "Forsvaret har givet mig fornyet trivsel"

"Det er fedt nu at arbejde med værnepligtige, der gennemgår en kæmpe udvikling. Det er fantastisk at følge."

Sygeplejersken 2021 nr. 13, s. 71

Af:

Laura Elisabeth Lind, journalist

sy13-2021_skiftedag_camillamarcher
Camilla Marcher, 44 år.

Nyt job: Juli 2020, infirmeriet ved Almegårds Kaserne i Rønne, hvor hun bl.a. tilser de værnepligtige i konsultationen, f.eks. efter fald på forhindringsbanen, når der kommer vabler efter march, eller når der er brug for en snak. 

Kom fra: Tre år på Sønderbo, et rehabiliteringscenter for ældre i Bornholms Regionskommune. Før det bl.a. Bornholms Hospital.

“Når man er sygeplejerske på Bornholm, kan man arbejde på hospitalet eller i kommunen. Derudover er der nogle få bosteder og få lægepraksisser. Så da jeg så den her stilling på infirmeriet ved Almegårds Kaserne i Rønne, var jeg straks meget interesseret.

For ud over at arbejdet med unge i Forsvaret lød anderledes og spændende, så passer arbejdstiderne godt til mig og min familiesituation, hvor jeg er alene med to små børn.

Jeg arbejder fuld tid, men i dagtimer og på hverdage. Arbejdsvilkårene er gode, og arbejdsmiljøet er virkelig godt. Det er et kæmpe plus.

Vi hører under Kasernen i Slagelse, og lægen derfra er hos os to gange om ugen.

De sidste tre dage varetager jeg konsultationerne af de værnepligtige, som ikke er dækket af sygesikringen i perioden.

Jeg kan selvfølgelig sparre med mine kollegaer i Slagelse, som jeg har daglig kontakt til, og snakke med lægen, når lægen er her, men ellers er det et meget selvstændigt arbejde. 

De værnepligtige kommer med alt fra overbelastningsskader og skinnebensbetændelse til hudsygdomme, dehydrering og allergi.

Jeg vaccinerer dem – bl.a. mod den flåtbårne hjernebetændelsessygdom TBE, som vi har her på Bornholm. De værnepligtige er 18-23 år, og for mange er det første gang, de er væk fra mor og far.

Nogle kommer derfor også til mig, fordi de har brug for en snak. 

Som soldat lægger man tit følelserne ved hovedvagten, og selvom vi opfordrer dem til at snakke med hinanden, kan det godt være hårdt at være her.

De bliver råbt ad, er i gang fra tidlig morgen til sen aften og får tit ikke nok søvn. Så der er en del at snakke om. 

Jeg samarbejder også med de fastansatte, der f.eks. skal helbredsgodkendes i forskellige sammenhænge, vaccineres og undersøges ifm. udsendelse.

Som sygeplejerske kan jeg – ved behov – blive udsendt i mission.

Det tænkte jeg meget over og vendte det med mit netværk, før jeg søgte stillingen. Vi er blevet enige om, at den bro må vi krydse, hvis vi kommer dertil.

Lige nu er jeg her. Det er så spændende, og der er stor mulighed for udvikling og for forebyggende tiltag. På sigt skal jeg f.eks. tage en uddannelse som rygestopinstruktør. For mange af de unge ryger eller tygger snus.

Det er fedt nu at arbejde med værnepligtige, der gennemgår en kæmpe udvikling. Det er fantastisk at følge.

Jeg er virkelig glad for arbejdet. Jeg har, som så mange andre sygeplejersker, overvejet min fremtid i faget pga. de pressede arbejdsvilkår.

Så jeg er glad for, at jeg er landet her, hvor jeg kan være med til at gøre en indsats.

Og jeg har flere gange sagt til min chef, at det her job har givet mig en trivsel i mit arbejdsliv, jeg ikke havde troet var mulig. Jobbet i Forsvaret var en kæmpe appelsin, der faldt ned i min turban.” 

Savner du inspiration til karrieren?

Hent råd og vejledning om karriere og jobsøgning på dsr.dk Som medlem kan du booke tid til personlig sparring om jobsøgning, efter- og videre-uddannelse eller karrieremuligheder.

Læs mere på dsr.dk/job-og-karriere