Sygeplejersken
5+1 til ferien: Det vanskelige fællesskab
Relationer i mange afskygninger – det er hvad juleferie-læsningen byder på i 2021. Fire bind i en slægtskrønike, et ægteskab mellem to mennesker, som ikke har så meget til fælles, men er glade for hinanden samt fire sygeplejersker på deres livs rejse væk fra oplevelser, der gør ondt.
Sygeplejersken 2021 nr. 14, s. 46-47
Af:
Jette Bagh, fagredaktør
Jesper Bugge Kold, Mich Vraa
Pigen fra det store hvide skib
Lindhardt og Ringhof 2021, 394 sider – 299,95 kr.
En roman om en sygeplejerske, som er ombord på hospitalsskibet Jutlandia, da det for første gang stævner ud med kurs mod Sydkorea.
Operationssygeplejersken Molly kommer til at dele kahyt med tre andre sygeplejersker. Alle har de deres særlige grunde til at befinde sig på skibet. Grunde, der afdækkes lidt efter lidt.
Et andet spor i bogen beskriver pigen Yun, der har mistet hele sin familie og er flygtet sammen med sin bror og en ven for at komme til Sydkorea og møde en slægtning, som bor der.
Fortællingerne i de to spor er begge interessante, både for operationssygeplejersker og andre, som kan lide en bog, der både er let at læse og oplysende på samme tid.
De to spor flettes sammen, og de to hovedpersoner må begge gå grumme ting igennem, før bogen kan lukkes.
Jesper Wung-Sung
Kvinde set fra ryggen
Politikens forlag 2021, 464 sider – 249,95 kr.
IIda møder maleren Vilhelm Hammershøi gennem sin broder, maleren Peter Ilsted.
De to bliver forlovede og senere gift, og Ida er kvinden, som er afbildet på mange af Hammershøis senere så berømte og bekostelige malerier.
Begejstringen hos publikum og i kunstverdenen for de grålige og stramme malerier med de usædvanlige lysindfald var ikke voldsomt stor i samtiden, men det har ændret sig sidenhen.
Forfatteren har været i arkiver og opsøgt det miljø, Ida kom fra, og han har læst breve fra Vilhelms dominerende mor til sin søn og svigerdatter. Vilhelm selv var optaget af én eneste ting: at male. Hvordan det var at stå model i dagevis, ved vi ikke, men forfatteren lægger Idas følelser og tanker frem, som han forestiller sig, de kunne have været.
Parret flytter rundt i Europa i jagten på motiver. De får ingen børn, og efter Vilhelms død som 51-årig lever Ida alene. Romanen er ikke sandheden om det umage par, men tidsbilledet og historien om de to fanger.
Lars Saabye Christensen
Oslotrilogien, Bind 1; Byens Spor
Grif 2018, 448 sider – 299,95 kr. (vejl.)
Dem kommer jeg aldrig igennem, tænkte jeg, da jeg så omfanget af de tre bøger, der udgør Oslotrilogien. Næsten 1.500 sider alt i alt.
Men man skal ikke lade sig skræmme. Bøgerne trækker i deres læser, når andre gøremål har forhindret den totale fordybelse. Sproget er nuanceret med mange billeder, og personkarakteristikken er både morsom, tragisk og farverig.
Forfatterens mors efterladte notesbøger med referater fra frivilligt arbejde i Røde Kors udgør underlægningsmusikken til det almindelige hverdagsliv, der leves i Oslo i efterkrigsårene.
På Kirkeveien 127 møder vi en familie på fire personer. Maj Kristoffersen er 32 år og hjemmegående husmor, som passer børnene Jesper og Stine.
Desuden sørger hun for ægtemanden Ewald, som er ansat på et reklamebureau og stamkunde på en hotelbar, hvor han får rigeligt at drikke og herefter vender hjem til aftensmaden – eller senere.
Overboen fru Vik er enke efter en dyrlæge. Hun møder en antikvarboghandler, Olaf Hall, som hun forsigtigt kommer tættere på, da sørgetiden er afsluttet.
Boghandleren har en stedsøn, Bjørn Stranger, som sammen med slagterens dreng, Jostein, er en af de interessante bipersoner, vi følger i denne bog – og de to næste.
Lars Saabye Christensen
Oslotrilogien, Bind 2; Byens Spor
Grif 2018, 540 sider – 299,95 kr. (vejl.)
Året er 1956. Maj Kristoffersen er blevet 40 år, og til trods for Røde Kors-damernes slet skjulte forargelse slipper hun langsomt den kvinderolle, hun tidligere har taget på sig uden at kny.
Fru Vik, overboen, er blevet fru Hall, men ægteskabet er ikke lykkeligt. Skilt bliver man dog ikke, blot bleg og udtrættet at se på.
Majs søn, Jesper, får en kæreste, Trude, som introducerer ham til et nyt og anderledes miljø, hvor der spises vegetarisk og diskuteres politik.
Slagterens søn Jostein, som er Jespers eneste rigtige ven, får smag for at tjene penge og viser sig at have talent for det, hvilket passer ham langt bedre end udsigten til at overtage faderens slagterbutik
Lars Saabye Christensen
Oslotrilogien, Bind 3; Skyggebogen, Byens Spor
Grif 2018 540 sider – 299,95 kr. (vejl.)
Året er 1968.
Formand Mao har mange unge tilhængere – de bor i kollektiv og eksperimenterer med lidt af hvert. Jesper er meget pludseligt rejst væk, og da han langt om længe kommer tilbage, er han psykisk syg og bliver indlagt på en psykiatrisk afdeling.
Hvad fejler han? Det er der ingen, der ved. Måske har han taget stoffer, som har ødelagt sindet.
Stine kommer ud for et traume, som får hende til at flygte væk fra byen og holde op med at læse medicin.
Forfatteren kommenterer undervejs sine hovedpersoners gøren og laden, alt imens han fortæller om sin egen sygdom. Planen var, at trilogien skulle stoppe efter bind tre, men Lars Saabye Christensen har fået kræfterne tilbage.
Lars Saabye Christensen
Romanseriens bind 4; Jesper & Trude, Byens Spor
440 sider - 299,95 kr. (vejl.), Grif 2021.
Jeg glæder mig til at følge hovedpersonerne i 1980’erne.