Mens regeringen arbejder på en ny tiårs-plan for psykiatrien, fortæller flere sygeplejersker, hvordan de – i det skjulte – presser ekstra patienter ind, dropper pauser og bruger egne penge på borgerne for at kompensere for en udsultet psykiatri. Men prisen er høj. For medarbejderne. For patienterne. Og for de politiske beslutninger, der træffes ude af trit med virkeligheden.
Forskning viser, at det arbejde, sygeplejerskerne udfører i skyggen, har stor værdi for patienterne. Men når systemet ikke anerkender værdien af arbejdet, bliver det skjult ekstraarbejde for de ansatte, siger sygeplejeforskere.
"Det er ikke fair over for patienterne, at deres skæbne afgøres af den enkelte sygeplejerskes velvilje til at gøre noget ekstra,” siger Dorthe Boe Danbjørg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.
Det er nyt for politikerne på Christiansborg, at medarbejdere i psykiatrien skyggearbejder for at hjælpe patienterne. Men de ved, at der er problemer med overgangene mellem behandlingspsykiatrien og kommunerne, som er med til at skabe skyggearbejdet. Det skal løftes i en ny psykiatriplan, lyder det.
DSR’s Hovedbestyrelse har med stemmerne 14-1 sagt ja til de to aftaler om nye overenskomster for regioner og kommuner. Stigningerne i månedslønnen ligger på mellem 1.750 kr. og 2.300 kr. over de tre år, aftalerne løber.
I januar var flere end hver tredje ledende sygeplejerske i kommuner og regioner stressede hele tiden eller ofte. Der er en kæmpe post-corona opgave med at sikre, at alle ledere kommer godt videre, siger professor.
Februar betød forhandling for DSR’s formand Grete Christensen. Her fortæller hun om udvalgte dage i kalenderen og sine tanker om, hvordan sygeplejerskers ligelønsprojekt kommer videre.
Ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) er kaldt i samråd for at svare på, hvad regeringen vil gøre for at løse problemerne med uligeløn i Danmark.
Øget købekraft, fortsættelse af ligelønsprojektet, en særlig ”strategipulje” til sygeplejersker, fokus på arbejdstiden og -miljø samt forbedringer af seniorers vilkår. Det er nogle af de elementer, der indgår i aftalerne om OK21.
Sundhedsplejerske Helle Attrup-Christiansen advarer om hårdt ramte børn under skolenedlukningen. Hun ser mentale problemer, der nu også rammer børn, som normalt ikke viser tegn på mistrivsel.
Sygeplejersker på retspsykiatrisk afdeling kalder på beundring. De er milde og forstående og kan samtidig sætte grænser for patienter, som lider under deres sygdom og måske er personfarlige.
"Hvis du ikke har forældrenes tillid, kommer du ikke langt. Når først man har vundet barnets tillid, så har forældrene nemmere ved at åbne for et samarbejde."
For at blive helt færdiguddannet skulle alle nyuddannede sygeplejersker dengang supplere med seks måneders psykiatri, eller som det hed dengang: ”sindssygepleje”.
Højteknologiske sikkerhedssystemer sikrer, at intet kan gå galt, når acceleratoren går i gang med at affyre partikler med op til 60 pct. af lysets hastighed.
Prisen skal opmuntre sygeplejersker til at tage bladet fra munden, bruge deres grundlovssikrede ytringsfrihed og argumentere for kvalitet i sygeplejen til specifikke patientgrupper. Hvor godt kender du Kirsten Stallknecht Prisen?
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes "Kristendommens menneskelighed" og "Den 8. dødssynd" fra serien "Kristendommen ifølge ... " samt "Som boblerne i bækken", "Ansigt, mund og svælg" og "Etiske problemstillinger, dilemmaer og paradokser for sundhedsprofessionelle".
Afdelingssygeplejerskerne var de mest pressede ledere blandt otte professioner under første bølge af covid-19. De skulle efterleve skiftende instrukser, som de ikke kendte rationalet bag. De blev ikke inddraget, og de manglede information og opbakning fra ledelse og netværk. Det viser ny forskning, som blev et wake-up call for sygehusledelsen på Sjællands Universitetshospital.
Midt under først bølge af covid-19 meldte Cecilie Lund Larsen og Daniela Decca-Winding sig klar til at dele ansvaret som ledere af en medicinsk afdeling, som var under ”nedsmeltning”. Det har de ikke et øjeblik fortrudt.
Da plejehjemmet Møllegården i Gladsaxe Kommune i december blev hårdt ramt af et coronaudbrud blandt beboere og personale, måtte en stor del af sygeplejen overlades til pædagoger og social- og sundhedshjælpere. Nu vil sygeplejerskerne bruge deres dyrekøbte kriseerfaringer til at forhindre, at det sker igen.