Sygeplejersken
På mit natbord: Poetisk blik på sygdom og sundhed
”Skønlitterære forfattere har tit en meget poetisk måde at skrive om sygdom og sundhed på, som er enormt inspirerende for os i sygeplejefaget."
Sygeplejersken 2021 nr. 3, s. 51
Af:
Michael Holbek, journalist
Sygeplejerske, cand.cur. og ph.d., lektor Roskilde Universitets Center.
Hvad læser du lige nu?
”Romanen ’De uadskillelige’ af Simone de Beauvoir.”
Hvordan har den inspireret dig?
”Den handler om kærlighed og venskab. Pigen Sylvie forelsker sig fuldstændig i sin veninde Andrée, som er smuk, lynende begavet, nysgerrig og søgende. Samtidig bliver Andrée strengt katolsk opdraget, så hun får ikke lov til at leve sit potentiale ud. Gennem sit begærlige blik på Andrée ser Sylvie et kvindeliv, som det kunne udfolde sig. Romanen bevæger sig mellem det, der er muligt, og drømmen om noget større. En virkelig befriende og poetisk bog om bl.a. køn.”
Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
”Skønlitterære forfattere har tit en meget poetisk måde at skrive om sygdom og sundhed på, som er enormt inspirerende for os i sygeplejefaget. Jeg vil anbefale ’Oktoberbarn’ af Linda Boström Knausgård. En virkelig stærk roman. Hun får et barn og en fødselsdepression og bliver indlagt på psykiatrisk afdeling. Det er en helt forfærdelig, men også vidunderlig beskrivelse af hendes møde med psykiatrien og elektrochok. Og også fuld af håb.”
Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
“Anne Boyers bog ‘The Undying: A Meditation on Modern Illness’. Den skulle være god, men nu har den ligget på mit natbord i et år, uden at jeg har fået den læst færdig.”