Sygeplejersken
Socialsygeplejersker skal sikre støtte til teenagere
Overdoser af medicin, narkotika og alkohol er hyppige blandt de unge på Børne- og Ungemodtagelsen på Herlev Hospital.
Sygeplejersken 2021 nr. 3, s. 10
Af:
Andreas Rasmussen, journalist
Det er ikke altid let at være teenager, og covid-19 har lagt udfordringer oveni.
Det kan de mærke på Børne- og Ungemodtagelsen på Herlev Hospital.
Her ankommer ofte helt unge, der er kraftigt påvirket af alkohol, medicin eller narkotika, hvilket kan dække over mere alvorlige problemer.
For at sikre den nødvendige hjælp til de unge efter endt hospitalsbesøg har Børne- og Ungemodtagelsen ansat Katrine Buhl. Hun er sygeplejerske og uddannet sundhedsplejerske.
“Vi møder en del børn og unge, der er i mistrivsel. Min rolle skal være at prøve at gribe dem tidligere, end man måske har kunnet før. Jeg har et særligt fokus på den gruppe af unge, der kommer ind her, så det er mere et forebyggende tiltag end socialsygeplejerskerne på voksenområdet, som typisk hjælper hjemløse eller personer i alvorlige misbrugssituationer,” fortæller Katrine Buhl.
Hun startede i den nye stilling den 1. januar, og den 1. marts får hun en kollega med samme funktion.
Tværsektoriel sløjfebinder
Målet er at sikre, at ingen unge, der står i en sårbar situation, falder mellem to stole.
“Når vi udskriver dem herfra, så har vi tidligere lavet en underretning, hvilket vi fortsætter med. Men vi ser ofte, at der ikke sker yderligere, eller at sagsbehandlingen i kommunen trækker ud. Så nu skal jeg prøve at følge op på dem, vi møder. Får nogen grebet de her unge, når de kommer ud herfra? Og hvis de bliver henvist til psykiatrien, møder de så op? Jeg skal have en tværsektoriel sløjfebinderfunktion, og jeg skal kunne sende de unge videre til mere akutte tilbud,” siger Katrine Buhl.
Mange af overdoserne sker i weekenden. Derfor ligger der ofte en stor bunke sedler og noter til Katrine Buhl, når hun møder ind om mandagen.
“Jeg starter med at få et overblik, og bagefter bruger jeg tiden på at være i kontakt med de unge. Nogle af dem har jeg aftalt med, at jeg skal ringe til løbende. Andre skal jeg følge op på, hvis det er længe siden, vi har været i kontakt. Jeg går også rundt på børneafdelingen og snakker med mine kolleger, så jeg kan fungere som sparringspartner,” forklarer hun.
Viden om rettigheder
Katrine Buhl ser et bredt spektrum af unge fra både den velstillede del af Nordsjælland og de mest udsatte områder på Københavns Vestegn. Hun understreger, at uanset baggrund er det de unges trivsel, der vægtes højest – ikke forældrenes ønsker.
“Det her handler om at møde de unge i sundhedsvæsnet. Det er vigtigt for mig. Udfordringen handler om rettigheder og tavshedspligt. Det er også noget af det, jeg prøver at støtte mine kolleger i, så de ved hvilke rettigheder, en 15-årig har. For vi skal passe på de unge, når de giver udtryk for, at de er bange for at involvere deres forældre,” siger hun og tilføjer:
“Jeg har et udtryk: ”Sten, saks, papir, børnerettigheder”. Børnenes rettigheder slår alt det andet.”