Sædvanligvis behøver man ikke aspirere før injektion af en vaccine. Men Statens Serum Institut har nu – ud fra et forsigtighedsprincip – meldt ud, at aspiration anbefales ved alle godkendte covid-19-vacciner.
I England lægger regeringen kun op til en lønstigning på 1 pct. til sundhedspersonalet, og sygeplejerskerne opruster derfor til strejke. De ønsker 12,5 pct.
Sygeplejerskerne Farhiya Abdi og Jeanne Tolvdag Woll fra neurologisk apopleksiafsnit, Bispebjerg Hospital, indsamler data om omfanget af polyfarmaci hos patienter for at bringe orden i medicineringen før udskrivelse. Knap hver femte dansker over 60 år får flere end ti forskellige lægemidler i døgnet.
Kliniske studier i lægemiddeludvikling afspejler sjældent virkeligheden, og derfor er der reelt meget lidt viden om præparaters virkning på ældre, multisyge og polyfarmacipatienter. Vi behandler i blinde, siger farmaceut og ph.d., der efterlyser flere virkelighedsnære studier.
Et eksempel på en 90-årig kvindelig polyfarmacipatient, som har fået ryddet op i sin medicinliste efter en gennemgang i samarbejde med Medicinfunktionen på Bispebjerg Hospital.
Hvem har egentlig styr på mig? Det spørgsmål går igen blandt patienterne på Klinik for Multisygdom ved Regionshospitalet i Silkeborg. Her samler sygeplejerske og forløbskoordinator
Malene Thuesen trådene, når patientens mange behandlingsforløb er gået i hårdknude.
Plejehjemsbeboere lever i gennemsnit lidt mere end to år efter indflytning. Trods det, får mange ældre på plejehjem ofte store mængder forebyggende medicin. Tilbageholdenhed over for emner som restlevetid og behandlingsstop er en del af forklaringen, siger forsker om paradokset.
Sygeplejerskeuddannelsen er blevet for akademisk. Nej, den er for uakademisk. Meningerne er delte. Mon ikke patienterne gerne vil møde en sygeplejerske med både hjerne, hjerte og håndelag?
Nyuddannede Nicoline Sjøberg blev fyret efter at have ytret sig kritisk om sin usikkerhed og forholdene i covid-beredskabet. "Jeg følte mig helt alene," siger hun.
75 pct. af lederne i psykiatrien har svært ved at rekruttere sygeplejersker med den rette profil, viser en ny analyse. Og det kniber med at fastholde dem, der er. Årsagen er primært, at de ikke får tid til at yde den sygepleje, der er brug for, siger forsker. Sygeplejersker bekræfter.
Tre ugentlige besøg hos hesten og en ledsaget tur til et bryllup i Nordjylland. Det var nogle af de ting, sygeplejerskerne på det psykiatriske intensivafsnit i Vordingborg gjorde for patienten Mikala Larsen. Det var langt ud over rammerne, men lederen sagde ok og bad dem ikke tale for højt om det.
På Psykiatrisk Afsnit S1 i Vordingborg er det ikke længere tys-tys at tage med patienter til møder, hjem for at rydde op eller besøge dem efter udskrivelse. Det er nu tilladt og tæller som lønnet arbejde. Patienternes behov er kommet mere i fokus, og især ét patientforløb ændrede tilgangen.
Jeg vil utrolig gerne give alle studerende muligheden for at kunne komme ud som nyuddannede og sige, ”det kan jeg faktisk”, uden at skulle føle sig utilpas.
I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Omsorgsmanifestet. hvordan skaber vi verdens bedste plejehjem", "Det skrøbelige menneskeliv. Perspektiver fra lægen og præsten", "Den klassiske psykiatris historie. Pioneren Harald Selmer og psykiatriens fødsel i Danmark" samt "Hospice i børnehøjde - undervisning af skoleelever".
Sygeplejersker har i stigende grad fået øjnene op for, at politikerne med Tjenestemandsreformen i 1969 skabte grundlaget for den uligeløn, sygeplejerskerne oplever i dag. Det har fået en spirende utilfredshed og frustration til at vokse. Sygeplejerskerne kræver et opgør med reformen, som de kalder forældet og strukturel sexisme.
"Det er jo fuldstændig forældet." "Jeg havde ikke hørt om Tjenestemandsreformen indtil for nylig." "Jeg synes, det er et pinligt efterslæb." Læs, hvad tre sygeplejersker mener om Tjenestemandsreformen fra 1969.
På uddannelsesafdelingen på Nordsjællands Hospital i Frederikssund puffer man de studerende i front, så de kan lære at tage ansvar. ”Der er tid til at stille spørgsmål og tid til at fejle,” lyder det fra studerende.
Covid-patienterne er yngre, og de er dybt sederet. Og sygeplejerskerne er slidte. Men nu får de hjælp af et dansk hold af sygeplejersker og læger, som er taget til Slovakiet for at hjælpe med at passe covid-patienter på en intensivafdeling.