Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På mit natbord: Livet efter katastrofen

"Bogen rummer bevægende beskrivelser af de berørte menneskers oplevelser af følgerne af sygdom, død, tab, uvished, evakuering, miljøforandringer og statslige bortforklaringer."

Sygeplejersken 2021 nr. 5, s. 49

Af:

Michael Holbek, journalist

Selfie: Anne Vesterdal
Anne Vesterdal
Selfie
Anne Vesterdal
Sygeplejerske, pensionist

Hvad læser du lige nu?
”Will Durants ’Verdens kulturhistorie’ bind 30 fra hylden med ulæste bøger.”

Hvordan har den inspireret dig?
””Lang og tung uden angivelse af kilder. Søvndyssende gennemgang af f.eks. hvor mange louisdorer, Mozart tjente på hver af sine koncerter og operaer. Noget har bogen dog inspireret mig til: Jeg fandt en af vinylerne med Mozarts blæserkvartetter frem.” 

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
”Gennem tre år rejste den Nobelpris-vindende journalist Svetlana Aleksijevitj rundt i de områder i Ukraine tættest på atomkraftværket i Tjernobyl, der eksploderede i 1986. Hun interviewede hundredvis af mennesker og indsamlede vidnesbyrd om livet efter katastrofen. Bogen ’Bøn for Tjernobyl’ er bevægende beskrivelser af de berørte menneskers oplevelser af følgerne af sygdom, død, tab, uvished, evakuering, miljøforandringer og statslige bortforklaringer. Den øger vores forståelse af, hvor mange spor en katastrofe kan udfolde sig i.”

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
”’Det gamle testamente’. Da jeg kom til ’Første Mosebog’, kapitel 5, vers 1 – 32, hvor Adams slægt i 32 led er nedskrevet til og med Noa, hvis avl også er minutiøst beskrevet, ja, så lagde jeg et bogmærke ind på siden. Varer disse rolige tider ved, kan det være, jeg tager mig sammen til at fortsætte.”