Sygeplejersken
Alle på nær Nordjylland har nu socialsygeplejersker
Hvor alle andre regioner ansætter socialsygeplejersker på samtlige hospitaler, er der fortsat ikke en eneste socialsygeplejerske i Region Nordjylland. Bekymrende, lyder det fra initiativtager bag socialsygepleje.
Sygeplejersken 2021 nr. 6, s. 11
Af:
Nana Toft, journalist
I flere år har der været socialsygeplejersker på samtlige hospitaler i både Region Hovedstaden og Region Sjælland.
Nu følger Region Syddanmark og Region Midtjylland med: Syddanmark udvider fra to til otte socialsygeplejersker, der dækker samtlige hospitaler i regionen, og i Region Midtjylland har de ansat socialsygeplejersker på tre ud af fem hospitaler og har jobopslag ude på de to sidste.
Eneste region der fortsat ikke har socialsygeplejersker ansat er Region Nordjylland.
Bekymrende, fastslår initiativtager til indsatsen med socialsygeplejersker, Nina Brünés.
“Træk i arbejdstøjet”
Ifølge Nina Brünés har socialt udsatte sværere ved at afkode hospitalets spilleregler, tænkemåder og forventninger til passende adfærd.
De har af den grund brug for den specialiserede indsats, som socialsygeplejerskerne kan give dem.
“Fra et patientperspektiv er det derfor ærgerligt, at Region Nord ikke vil give det tilbud til deres socialt udsatte borgere,” mener Nina Brünés.
Fra formand for Rådet for Socialt Udsatte, Vibe Klarup, lyder også en klar opfordring til Region Nordjylland:
“Træk i arbejdstøjet og ansæt socialsygeplejersker. Det vil borgere i socialt udsatte positioner få stor gavn af.”
Astman: Vi kalder dem noget andet
I Region Nordjylland bekræfter regionsrådsformand Ulla Astman, at regionen ikke har socialsygeplejersker, men at de har ansat de såkaldte brobyggersygeplejersker, “hvilket er stort set det samme,” lyder det fra regionsrådsformanden.
“Vi har valgt at kalde det noget andet. Målet er dog det samme: At hjælpe patienter der har brug for en ekstra hånd,” forklarer Ulla Astman.
Men ifølge Nina Brünés kan man ikke sammenligne socialsygeplejersker med brobyggersygeplejersker.
“Socialsygeplejerskerne sikrer, at patienterne kommer ind på hospitalerne og bliver færdigbehandlet, hvor brobyggerne først bliver koblet på, når patienter skal udskrives,” forklarer Nina Brünés og tilføjer:
“Vi kan derfor ikke tale om den gode udskrivelse, før vi har sikret et værdigt behandlingsforløb under selve indlæggelsen.”