Sygeplejersken
Anmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Grundbog i klinisk psykiatrisk sygepleje", Kort og godt om seksuel chikane og Metoo" samt "Samtaler med unge - at balancere mellem relation og myndighed".
Sygeplejersken 2021 nr. 7, s. 42-44
Grundbog må suppleres med anden litteratur på enkelte områder
Tilnærmelser - hyggelig flirt eller overgreb?
God samtalepraksis kræver en god relation
Ingeborg Kastberg og Lisbeth Bulig
Næstehjælp
Når du møder en, der har mistet
Eksistensen 2021, 120 sider – 125 kr.
Hvad betyder næstehjælp? Det vil sige den hjælp, næsten – f.eks. en kollega, en nabo eller en bekendt – kan yde til et menneske, som har mistet en nærtstående. Der er er tale om en kort og informativ bog om at møde et menneske i sorg skrevet af en psykolog og en præst. Det sidste, personen har brug for, er trøst, for der er ingen trøst, der rækker.
Men hvordan kan man så med åbenhed og værdighed møde en person, som let kan få forlegenheden frem i én? Ikke ved at krydse gaden, krybe ind i sit kontor eller pludselig at måtte binde sit snørebånd i meget lang tid.
Bogens anvisninger og betragtninger er konkrete, beroligende og underbygget af eksempler.
Hvem har gavn af bogen? Pårørende, venner, voksne børn. Men at gribe en bog er nok ikke det første, de tyr til, og derfor kan fælles læsning og diskussion mellem sygeplejersker på en arbejdsplads også være brugbar. Der er meget at tale om.
Stine Bjerrum Møller
Grubleri & bekymring
Dansk Psykologisk Forlag 2021, 102 sider – 255 kr.
Bogen er en del af ’Kort & godt om’-serien, som har vist sin værdi gennem kortfattede og forståelige tekster om et afgrænset emne. Også i dette tilfælde.
Rumination kaldes her grubleri, og det er fint dækkende, skriver forfatteren. Så har hun udvidet målgruppen med det samme. Negativ tænkning illustreres gennem tre eksempler – og tilsvarende eksempler på, hvordan den indgroede vane med at gruble kan brydes gennem andre vaner kaldet ruminations-fokuseret kognitiv adfærdsterapi.
I praksis betyder det, at man skal skifte tænkestil og afbryde grublerier og bekymringsfokuseret tænkning så mange gange, at en ny og mere konkret tænkestil bliver en vane. At opleve flow – dvs. selvforglemmelse, f.eks. gennem havearbejde – er en del af målet.
Ib Hessov
Rum og kunst - En vision blev til virkelighed
Ib Hessov 2021, Udgivet i samarbejde med Trykværket, 96 sider – 190 kr.
Dansk Center for Partikelterapi (DCPT) har fået nye rammer, nyt hus. Det handler denne bog om.
At helbredende arkitektur overhovedet bliver diskuteret, skyldes at nogle få personer har været optaget af idéen om, at omgivelserne er en del af helbredelsen og har betydning for patienters umiddelbare velbefindende. Bevisbyrden er ikke løftet, men mærkes af brugerne af dette hus.
Grundig forberedelse og samarbejde på tværs af faggrupper er baggrunden for et meget smukt ydre og indre, der signalerer, at der er styr på behandlingen i centeret for højt specialiseret kræftbehandling med partikelterapi. Farver, lys kunst, møbler og materialer. Alt er afstemt til beroligelse og glæde for brugere, personale og forskere.
Bogens forfatter kalder sig selv en gammel kirurg, som har oplevet, hvad rum og kunst betyder for en syg. En klog kirurg, vil jeg kalde ham.