Sygeplejersken
Brug af tvang er steget
Ny statusrapport viser, at aftalen om mindre tvang i psykiatrien har fejlet. I Brønderslev har de dog fået vendt udviklinge
Sygeplejersken 2021 nr. 8, s. 10
Af:
Nana Toft, journalist
- I 2020 var der samlet set flere, der var udsat for tvang.
- I alt blev 759 færre personer bæltefikseret i 2020.
- Der var en stigning i antal fastholdelser på 1.603.
(Kilde: Sundhedsstyrelsen)
Mindre tvang og en halvering af bæltefikseringer. Sådan lød målsætningen fra regionerne og det daværende Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse tilbage i 2014.
De mål er ikke nået. Færre mennesker bliver bæltefikseret, men ambitionen om en halvering er ikke indfriet, ligesom den samlede brug af tvang er steget. Det viser en endelig rapport fra Sundhedsstyrelsen.
“Da vi satte os et mål om en halvering, troede vi, at vi ville nå det. At vi i dag står et sted, hvor den samlede tvang er steget, er utilfredsstillende og skuffende,” lyder det fra vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst.
Snævert blik på bælter
På spørgsmålet om, hvad der er gået galt, peger vicedirektøren især på, at det ”snævre fokus på bæltefikseringer” kan have resulteret i, at man mange steder har ”mistet fokus”:
“Vi har overset et væsentligt aspekt omkring tvangsindlæggelser. For vi ved, at de ofte fører mere tvang med sig. Vi har monitoreret på antallet, men ikke på hvorfor, de bliver indlagt,” forklarer Helene Probst og fortsætter:
“Fremadrettet tror jeg, at der kan ligge en nøgle her. Vi skal sætte ind tidligere. Fange de tidlige tegn på forværring og undgå, at man bliver så syg, at man bliver nødt til at indlægge med tvang.”
Fokus på forebyggelse
Region Nordjylland har oplevet en markant stigning i det samlede antal mennesker, der har været berørt af tvang siden 2014. Samtidig er det den region, der er længst fra målet i forhold til bæltefikseringer.
Lægefaglig direktør i regionen, Tina G. Larsen, pointerer som Helene Probst, at man “fokuserer på ting, man bliver målt på”.
“Set i bakspejlet skulle vi have fokuseret langt mere på tidlig forebyggelse,” forklarer Tina G. Larsen, der understreger, at det er begyndt at gå i den rigtige retning i regionen.
“Og her har sygeplejerskerne jo en helt central rolle, for det er dem, der er tæt på patienterne, og vi kan se, at det er det tætte samarbejde, der virker,” pointerer Tina G. Larsen.
Med når patienterne selvskader
Et af de afsnit, der har haft høje tvangstal, men som siden 2019 har vendt udviklingen, er det lukkede akutmodtageafsnit N6 i Psykiatriens Klinik Nord i Brønderslev.
Afsnitsledende sygeplejerske, Lotte Kold Hansen, og udviklingssygeplejerske, Kattie Legård Hostrup, fremhæver især den målrettede indsats for patienterne med svær selvskade som helt afgørende.
“Tidligere ville vi have stoppet patienterne med det samme, når de skadede sig selv. Ofte med tvang. I dag har vi i højere grad lært at være sammen med dem, når de selvskader,” forklarer Lotte Kold Hansen.
“Det kan være grænseoverskridende, og det har vi skullet lære at håndtere. Men i dag erstatter vi bælter med f.eks. afledninger og ikke mindst større nærvær. I dag har vi stort set ingen bælter på dem,” siger Kattie Legård Hostrup.