Sygeplejersken
Leder: Der er meget på spil
"Situationen er alvorlig. For sundhedsvæsnet, patienter, borgere, sygeplejersker – for vores velfærdssamfund."
Sygeplejersken 2021 nr. 9, s. 3
Af:
Grete Christensen, formand
”Har du overvejet, at du kan blive den næste patient, der mangler en sygeplejerske?” Sådan spørger Jacob Birkler, tidligere formand for Det Etiske Råd, i Femina.
Det er et fremragende spørgsmål, for sygeplejerskers konflikt handler om det. En retfærdig løn er forudsætningen for, at der er nok sygeplejersker til sundhedsvæsenet.
Mange danskere ved det godt, men der er brug for, at både politikere og arbejdsgivere indser, at det er det, der er på spil i vores strejke. Det danske velfærdssamfund, som vi kender det, kan ikke bestå uden os.
Kvinder har med #MeToo sagt nej til de mænd – og systemer – der mener, at en hånd på låret fra chefen er ok.
Kvinder har sagt nej til sex uden samtykke. For første gang siden 1970’erne sker der et væsentligt ryk væk fra sexisme og på vej mod ligeværd. Nu siger vi NEJ til en løn, der er udtryk for et forældet syn på køn og arbejde.
Kampen er ikke ny. Den har vi kæmpet i fem årtier. Og vi bliver ved, til vi får en løn, der svarer til vores uddannelse, opgaver og ansvar!
Lad det være helt klart for arbejdsgiverne og politikerne på Christiansborg: I står med et massivt problem.
Tusindvis af sygeplejersker er så utilfredse med deres løn, at de har sagt ”nok er nok”. Situationen er alvorlig. For sundhedsvæsnet, patienter, borgere, sygeplejersker – for vores velfærdssamfund.
Flere partier i Folketinget har indset, at der er brug for politisk handling for at sikre reel ligeløn i Danmark, og at der også skal følge penge med. Tak for det.
Det er på høje tid, at regeringen og flertallet i Folketinget følger trop – og tager ansvaret for at finde en langtidsholdbar og retfærdig løsning på sygeplejerskers – og andre kvindedominerede faggruppers – historiske lønefterslæb.
Vi er mere værd.