Sygeplejersken
Anmeldelser
I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes bøgerne "Kultur for sundhedsprofessionelle", "Patientinvolvering – med konceptet Coaching to Selfcare", "Metodevalg i en dynamisk pædagogisk praksis" samt dokumentarfilmen "Det er ikke slut endnu".
Sygeplejersken 2022 nr. 1, s. 44-46
Mødet med patienten er altid et kulturmøde
Uden klart formål
Eksempler fra praksis savnes
Tilbage til livet
Peter Øvig Knudsen
Jeg er hvad jeg husker. Efter elektrochokket mellem mirakler og mareridt
Gyldendal 2021, 301 sider – 224,95 kr. (vejl.)
Peter Øvig mener, at filmen ’Gøgereden’ fra 1975 med Jack Nicholson har haft stor indflydelse på modstanden mod elektrochok og faktisk stadigvæk har det. Selv er han tilhænger af metoden, når intet andet virker, sådan som det var for ham. Efter tre behandlinger skete der noget, og efter syv var han helbredt for en svær psykotisk depression. Bogen er dels personlig og beskriver forløbet og familiens reaktioner, dels historisk og handler om elektrochok, f.eks. hvordan CIA har eksperimenteret med metoden mhp. at kunne hjernevaske mennesker.
Elektrochok beskrives i bogen både positivt af Øvig, som selv har haft gavn af behandlingen og negativt af en person, Pernille, hvis hukommelse er slettet fuldstændigt efter behandlingen. Øvig er efter sin egen depression og alvorlige sygdom venligt stemt over for psykiatrien, hvilket han ikke har været tidligere. Helt rart at høre.
Lotte Paarup
Når kroppen siger fra. Tag kontakten igen.Om belastninger og stress
Content Publishing 2021, 228 sider – 219 kr. (vejl.)
Forfatteren er tredobbelt terapeut, dvs. fysio- åndedræts- og kropsterapeut, og hun har begået en brugsbog, der, som hun slår fast, ikke bare skal læses, den skal bruges. Dvs. at de tilgængelige øvelser, lydfiler og videoer alle skal tages i anvendelse. Hensigten er, at bogens ejer bliver bevidst om sin vidunderlige krop og hjælpes til at skabe forbindelse til den, så det ikke blot er hovedet, men hele den sanselige krop, der får liv.
Bogen består af 10 kapitler, og indledningen fortæller i fem bullets læseren, hvad man får ud af den – og det er ikke så lidt. Nogle af siderne er grå – det ser ud til, at disse sider er skrevet af andre fagpersoner, f.eks. kiropraktor, fysioterapeut og en seniorkonsulent. Desuden 71 øvelser til fysisk og psykisk velvære – bl.a. en, der kræver tape over munden om natten.
Maria Jensen og Troels Vedel
Nu skal du høre. Sygehusdansk for sundhedspersonale. Dansk som andetsprog
Sygehusdansk 2021, 116 sider – 379,95 kr.
Lydfiler og rettenøgle til opgaver findes på www.sygehusdansk.dk
En øvebog til professionelle i sundhedsvæsenet, som kun har lært dansk i kortere tid, f.eks. udenlandske læger og sygeplejersker. Fagsproget får lyd på, hvis man både læser og lytter til teksterne, der findes som lydfiler på hjemmesiden. I de enkelte situationer i bogen taler læger og sygeplejersker med patienter om deres diagnoser, forløb, pleje og behandling, og ideen er, at materialet kan bruges både til undervisning og selvstudie. Illustrationerne er enkle og lette at afkode. Læseren/lytteren kan f.eks. komme igennem et afsnit med titlen ’Blodprop i hjernen’: ”Hvad bruger man til en neurologisk undersøgelse?” og ”Hvad siger man til en neurologisk undersøgelse?”
Åreforkalkning i hjertet og tilhørende rygestopguide er en del af pensum, og hele vejen igennem stiller bogen spørgsmål til det læste og beder om svar på skriftlige opgaver. Virker den pædagogiske tilgang? Jeg ved det ikke, men falder sproget den fremmede læge eller sygeplejerske virkelig svært, må det være forsøget værd at læse/lytte.