Sygeplejersken
Skiftedag: "Min krop har godt af at være her"
"Jeg har aldrig tjent så mange penge, som jeg gjorde de sidste år i det offentlige. Men det slider på kroppen. De sidste fem år havde jeg hovedpine, søvnløshed, hukommelsessvigt, træthed, stress og hjertebanken."
Sygeplejersken 2022 nr. 1, s. 66
Af:
Laura Elisabeth Lind, journalist
Nyt job: Januar 2021 privathospitalet Aleris-Hamlet i Søborg, hvor hun er operationssygeplejerske.
Kom fra: To år på Rigshospitalet, hvor hun har været i flere omgange på forskellige afdelinger. Før det bl.a. et halvt år som operationssygeplejerske i Grønland og seks år på Herlev Hospital.
Jeg kunne mærke på min krop, at jeg skulle noget andet. Jeg har været operationssygeplejerske i det offentlige i mere end 30 år, og jeg har altid elsket mit job.
Men det har de pressede arbejdsbetingelser og den ekstreme mangel på sygeplejersker ændret ved.
Der er kommet flere komplekse patientforløb, mere kompleks teknologi og samtidig har flere søgt væk.
Ofte arbejder man op til 16 timer ad gangen.
Jeg har været oppe på at arbejde mere end 50 timer om ugen, da der ikke har været sygeplejersker nok til, at overarbejde kunne afspadseres. Det er hårdt, og det tapper én for kræfter.
Frustrationen over problemerne forplanter sig fra øverste ledelsesniveau og ned til gulvsygeplejersken. Bliver man mødt af en hård tone fra sin ledelse, og føler man sig ikke hørt, så smider man på et tidspunkt håndklædet i ringen.
Jeg har aldrig tjent så mange penge, som jeg gjorde de sidste år i det offentlige. Men det slider på kroppen. De sidste fem år havde jeg hovedpine, søvnløshed, hukommelsessvigt, træthed, stress og hjertebanken.
Jeg synes, det er ærgerligt, at jeg ikke længere er en del af det offentlige sundhedsvæsen, men min krop og mit hjerte fortalte mig, at det var tid til at finde mig en mere stabil arbejdsdag.
Inden for vores felt er der heldigvis uanede muligheder, og jeg har aldrig nogensinde tænkt, at jeg skulle være andet end sygeplejerske. Så efter mange overvejelser besluttede jeg mig for at skrive en uopfordret ansøgning til Aleris-Hamlet.
Vi har 11 operationsstuer og har dagligt mere end 50 patienter, der både er henvist fra det offentlige, selvbetalende, og så har vi forsikringspatienter.
Det er et velfungerende og veldrevet hospital, hvor vi har en bred vifte af specialer, bl.a. idrætsskader og rygkirurgi.
Min fornemmeste opgave er at skabe ro og tryghed om patienten, som jo lægger sit liv i vores hænder. Min kerneopgave i operationssygeplejen er, at patienten oplever at føle sig velkommen på operationsstuen, hvilket skaber tryghed.
Desuden skal jeg klargøre og kende til udstyret og proceduren, sterilisere og assistere kirurgen under operationen ud fra den viden, jeg har om sygdomsproblematikken.
Jeg er utrolig glad for at være her. Vi er også meget pressede og kan godt have lange vagter på 8-12 timer.
Men vi har ikke akutte eller meget syge patienter. Og vi skal ikke afvente portører og har ikke elevatorer, der ikke virker.
Så vi afvikler dagens program uden afbrydelser, og vi er som sådan ikke et uddannelsessted. Vi har derfor gode muligheder for at være effektive.
Jeg er i et team af garvede kirurger, anæstesi- og operationssygeplejersker, og vi har en indforståethed, der gør, at det hele kører uden knaster.
Det passer godt til mig, der nu er 61 år. Jeg håber at være her, indtil jeg skal på pension. For jeg kan mærke, at min krop har rigtig godt af at være her.
Hent råd og vejledning om karriere og jobsøgning på dsr.dk Som medlem kan du booke tid til personlig sparring om jobsøgning, efter- og videre-uddannelse eller karrieremuligheder.
Læs mere på dsr.dk/job-og-karriere