Nyt lovforslag skal fremme offentligt ansattes ytringsfrihed. Men der er også brug for en særskilt ansættelsesretlig beskyttelse for de offentligt ansatte, som ytrer sig, mener formanden for Dansk Sygeplejeråd.
Sønderborg Kommune har formået at skabe mere tid til pleje og omsorg for borgere i ældreplejen. Helene Tækker er en af de sygeplejersker, som har fået mere tid til borgerne – og en bedre dagligdag.
Selvom den lovpligtige tidsgrænse for at udrede et barn eller en ung er sat til 30 dage, var den typiske ventetid, medianen, 46 dage i 2. kvartal i 2022.
”Det skal ikke være en åben ladeport for, at sygeplejerskerne kan ordinere hvad som helst," understreger formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin, Bolette Friederichsen
Dit medlemskab af en fagforening har afgørende betydning for din løn, dine arbejdsvilkår, for landets økonomi og for uligheden i samfundet. Konsekvensen af en svag fagbevægelse ses bl.a. i USA og Tyskland, hvor fænomenet "working poor" breder sig.
Sygeplejerske Rikke Bæk Cramer har ret til seks ugers ferie, barsel, omsorgsdage og arbejdsgiverbetalt pension m.m. Takket være fagbevægelsen. Men når en fagforening ikke kan opfylde medlemmernes krav om bedre løn, giver det så mening at være medlem?
For sygeplejerske Dorrit Qvirin Petersen er der mange fordele ved at have sin fagforening i form af en tillidsrepræsentant blandt kollegerne på arbejdspladsen. Bl.a. til at sikre bedre lønforhandling, overholdelse af rettigheder samt hjælp og rådgivning ved f.eks.patientklager.
Erstatning for uberettiget fyring, hjælp til anerkendelse af arbejdsskade og efterbetaling af manglende løn efter løntjek er eksempler på hjælp, som medlemmer har nydt godt af.
Mange danskere – herunder sygeplejersker – kører på frihjul, når det gælder overenskomster. De høster frugterne af en overenskomst forhandlet af en fagforening, de ikke betaler til. Det kan de bl.a., da det er ulovligt for arbejdsgiver at kræve medlemskab.
At være medlem af en fagforening kan være en stor post i det månedlige budget. Der kan være penge at spare ved at vælge en gul fagforening, men hvad får du egentlig for den lavere pris.
"Tænk på stemmeret til kvinder, kampen for vores autorisation og den 8-timers arbejdsdag. Vi står på skuldrene af de seje kvinder og mænd, der har kæmpet før os."
Snigende besparelser og forringelser i sundhedsvæsenet har haft store konsekvenser for faget, medarbejdere og patienter. Der skal ske noget nu, mener sygeplejerske Anna Kathrine Olesen.
"Her sikrer vi os, at brugerne kan fixe det, de har med, under sikre forhold. Vi kan hjælpe med at udpege en god vene og har bl.a. også en venescanner, de kan bruge."
Mens flere arbejdspladser har udfordringer med at skaffe sygeplejersker, oplever andre det modsatte. De har succes med at rekruttere på trods af stort arbejdspres og skiftende vagter. Så hvad er nøglen til den succes? Det har Sygeplejersken talt med en arbejdsmiljø-forsker, tre sygeplejersker og tre oversygeplejersker om.
Tid til faglig udvikling, en ledelse, der ser og hører medarbejderne og gode introforløb. Det er blot noget af det, som sygeplejerske Jeanette Girke fremhæver som afgørende for, at Afdeling for Hormon- og Stofskiftesygdomme på Gentofte Hospital har succes med rekruttering.
28-årige Anne Sophie Hjort Mortensen er glad for at være på Sengeafsnit for Nyfødte på Regionshospitalet Randers. Det er trygt med en mindre personalegruppe, hvor hendes faglige liv kan blomstre.
Der bliver værnet om den gode tone, det sociale miljø og den faglige udvikling. Og døren til oversygeplejerskens kontor står altid åben. Faktorer, som gør A1 Afsnit for Øvre Mave-tarmkirurgi i Køge til et populært sted at være, mener sygeplejerske Anne Cathrine Jensen.
Et intensivt døgntilbud til en særlig gruppe af patienter med selvskade og emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse har haft så stor succes i Tyskland, at Region Hovedstadens Psykiatri nu vil give danske patienter det samme tilbud.
Det er både svært at være patient og sygeplejerske i en psykiatri, som skal rumme alle. Formår sygeplejersken at se mennesket bag diagnosen, kan det gøre en stor forskel.
Børn og unge står øverst blandt de 16 målsætninger, der udgør regeringens udspil til en tiårsplan for psykiatrien. Manglende finansiering og beregninger af, hvad den samlede plan vil koste, møder kritik blandt de øvrige partier
I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Giftig gæld - og udpint velfærd", "Retten til sex", "Med på en lytter - en rejse i lytningens univers" og "Patientsikkerhed, UTH og risikostyring".
Alt for mange børn har fravær i folkeskolen. To sundhedsplejersker, Vibeke Samberg og Helle Attrup-Christiansen, har opfundet et samtaleredskab, som hjælper med at opklare, forstå og afhjælpe problemet bag fraværet.