Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Stemning - Musikalsk interaktion i demensomsorgen", "Personcentreret neurorehabilitering - viden og praksis", "Inaktivitet og immobilitet" samt "Omsorg for mennesker med demens i et neuropædagogisk perspektiv".

Sygeplejersken 2022 nr. 12, s. 40-42

Skab trivsel gennem musik i sygeplejen

Stemning. Musikalsk interaktion i demensomsorgen

Hanne Mette Ochser Ridder,  Julie Kolbe Krøler
Stemning. Musikalsk interaktion i demensomsorgen
Gyldendal 2022, 159 sider - 144 kr.

International forskning viser en positiv effekt af brugen af musik i pleje, omsorg, aktivitet og terapi.  Musik spiller for mange af os en afgørende rolle i livet. Måske som et lydspor af, hvem vi er, eller som det, der toner stemmen, når vi taler eller sætter takten, når vi bevæger os. Musik kan nå os og kan påvirke os på et utal af måder. 

På trods af demens kan en sigende melodi eller en smittende rytme tænde en gnist, vække erindringer, trigge følelser, skabe engagement. Musik er sansning, stemning og samvær, og denne viden kan bevidst anvendes til at skabe trivsel. Det er der brug for i demensomsorgen, og derfor er der også brug for viden om, hvorfor og hvordan musik bør integreres i en personcentreret demensomsorg. 

Det er lykkedes forfatterne, som kommer fra Institut for Kommunikation og Psykologi og Musik-terapi, at inspirere læseren til en forståelse for, hvordan musikalsk samvær kan anvendes på en faglig bevidst måde. Bogen er fyldt med håndgribelige praksiseksempler, der illustrerer, hvordan musik kan omsættes til omsorg. 

Forfatterne trækker på mange års erfaring både med musikterapi og med ældreområdet. På fornem og lettilgængelig vis serveres den teoretiske forståelse for anvendelse af musik på demensområdet med teorier fra et relationelt og personcentreret perspektiv samt med nuancer fra sansefilosofiske, neurokognitive, psykofysiologiske og psykodynamiske teorier. 

Udgangspunktet i bogen er omsorgsfilosofien PAMI, som er en velkommen ny tilgang, der understøtter den personcentrerede omsorg i den faglige praksis. 

PAMI betyder Person-Afstemt Musikalsk Interaktion. Forfatterne har med PAMI udviklet et teoretisk begreb, der fortjener at blive brugt bredt. PAMI viser en vej til den gode relation, til mødet imellem mennesket med demens og medarbejder, til nærvær og til at arbejde med stemninger, når arousal-niveauet er højt eller lavt, og når plejesituationer er svære.

Musikalitet tilpasset den enkelte beboer foldes ud, så læseren forstår, at det både kan være at sætte den rette musik på anlægget eller det kan være en bevidst rytme og lyd fra vejrtrækningen, en takt med fødderne, en nynnen eller måske at synge lige netop den sang, som beboeren kan udenad.

Der gives bud på læring og implementering for den, der gerne vil udvikle brugen af musikalske interventioner i demensomsorgen. Der er forslag til hjælpeskemaer og musik-omsorgsplaner.

En fagbog, der tilbyder inspiration og et vigtigt sprog for det, man måske allerede gør.

Hanne Jensen, sygeplejerske, MSA, Marte Meo supervisor, konsulent i Videncenter for værdig ældrepleje, SST, selvstændig i virksomheden Praksis Perspektiv - kompetenceudvikling på ældreområdet


Helhedsorienteret neurorehabilitering

Personcentreret neurorehabilitering

Hanne Kaae Kristensen, Hanne Pallesen (red.) 
Personcentreret neurorehabilitering – viden og praksis
 Gads Forlag 2022, 272 sider – 329,95 kr

Budskabet i bogen er, at den personcentrerede tankegang i neurorehabilitering skal prioriteres for at ske på menneskets præmisser. Det har mange fordele ift. at optimere neuro-plasticiteten i hjernen og til at tilbyde meningsfuld neurorehabilitering, som er motiverende. Stoffet formidles særdeles godt, og bogen giver et opdateret videns- og praksisforankret bidrag til den personcentrerede tænkning. 

Bogen definerer og argumenterer for helhedsorientering, målsætning, metoder til behovsvurdering og forslag til neurorehabiliterende indsatser, både til motoriske og kognitive hjerneskader. Det skal fremhæves, at der er fokus på både lette, moderate og svære hjerneskader. 

Alt er funderet på et solidt evidensgrundlag og henviser til gode kilder, hvorved man kan komme i dybden inden for et emne. Bogen er primært henvendt til fysio- og ergoterapeuter, men er også yderst relevant for sygeplejersker, som arbejder med neurorehabilitering.

Jeg undrer mig dog over, at forfatterne ikke prioriterer at inddrage sygeplejen mere, eftersom det understreges, at denne er grundlæggende i neurorehabiliteringen, specielt i den akutte og subakutte fase. Det kunne især have været relevant også at inddrage betydningen af ernæring og søvn i neurorehabiliteringen.

Hanne Thomassen, specialeansvarlig sygeplejerske, master i neurorehabilitering, Intensiv/NISA afsnit, Regions-hospitalet i Silkeborg
 

Til kamp mod inaktiviteten

inaktivitet og immobilitet

Ingrid Poulsen, Pina Kunstek (red.) 
inaktivitet & immobilitet – 3. udgave
Munksgaard 2022, 328 sider – 295 kr.

Sygeplejersker er nøglepersoner i at støtte aktivitet hos patienter. Men patienternes aktivitetsniveau er afhængig af, hvor høj værdi vi i sygeplejen tillægger fysisk aktivitet. I bogen er der stærke argumenter for, hvorfor vi i sygeplejen skal være optaget af konsekvenserne af inaktivitet og immobilitet. 

De fleste kapitler har fået nye forfattere, som er eksperter inden for de fysiologiske og psykologiske virkninger ved at være fysisk inaktiv og immobil. 

Bogens kvalitet er, at der her er tale om en reel gennemrevideret udgave bygget på den nyeste evidens. Der er tilføjet nye kapitler, såsom ’Behandling af børn og unge med overvægt’ og ’Når fysiske omgivelser inviterer til (in)aktivitet’. 

Hospitaler har ikke mange naturlige omgivelser, der inviterer til bevægelse. Der argumenteres for, at indretning af hospitalsomgivelser ikke kun skal fokusere på den fysiske formåen, men også indtænke æstetik, der skaber rum til bevægelse for patienter på en meningsfuld måde. Kapitlet om forebyggelse af tromboemboliske komplikationer er udeladt i den nye udgave, og indlejringen i kapitlet ’Den kirurgiske patient’ udfolder kun hovedprincipperne. 

Bogen er en klassiker, som i næste udgave bør inddrage teknologiske interventioner. Lad os tage ansvar sammen og bevæge os mod mere aktivitet og mindre immobilitet for vores patienter.

Sally Jakobsen, cand.cur., klinisk sygeplejespecialist, Afdeling for Karkirurgi, Rigshospitalet

Anderledes perspektiv på demensomsorg

Omsorg for mennesker med demens i et neuropædagogisk perspektiv

Jens Anderson-Ingstrup, Mette Wraagaard Ingstrup, Ninna Anderson-Ingstrup og Lone Bredal
Omsorg for mennesker med demens i et neuropædagogisk perspektiv
Akademisk Forlag 2022, 184 sider – 269,95 kr.

Hvad er neuropædagogik? Hvordan kan vi forstå mennesker med demens? Hvordan bliver vi de bedste omsorgsgivere for mennesker med demens? Nysgerrig?

Så står forfatterne af bogen klar til at indføre dig i den neuropædagogiske verden, hvor det – på trods af komplekse neurologiske og psykologiske teorier – er lykkedes at skrive en bog i et forståeligt sprog, som både er højaktuel og praksisnær. En massiv brug af både cases og metaforer gør læsningen spændende og læsevenlig, og selv efter at have beskæftiget mig med demens i flere år var der flere ahaoplevelser undervejs.

Bogen veksler mellem praksis og teori, men har også flere tungere afsnit, eksempelvis kapitel 4 ’De 6 A’er’. De tunge afsnit kan undertiden virke langtrukne, men skaber – i samspil med de praksisnære cases – en dybere forståelse for emnet og giver således læseren et dybere indblik i bevidste og ubevidste handlemønstre hos mennesket med demens og omsorgspersonen.

Gennem bogen behandles en række emner, herunder hjernens opbygning og funktioner samt personcentreret omsorg, og slutteligt anvendes tryghedscirklens principper i relation til demensomsorgen. Tryghedscirklen, der oprindeligt er udviklet til relationen mellem barn og forælder/omsorgsgiver, giver et spændende og anderledes perspektiv på demensomsorgen, som kan være med til at udvikle forståelsen for den omskiftelige adfærd hos mennesker med demens.

Forfatternes forskellige professioner skaber et godt samspil, der gør bogen aktuel og relatérbar for en bred vifte af omsorgspersoner. Bogen henvender sig til alle med interesse for demensomsorg, og selvom de teoritunge afsnit henvender sig mest til fagprofessionelle og studerende på de sundhedsprofessionelle uddannelser, er der også flere passager i bogen, der kan skabe refleksion og forståelse hos pårørende og andre nære omsorgsgivere for mennesker med demens. 

Kamilla-Emilie Nørgaard Abramsson, sygeplejerske og cand.cur.

 

 

Fagredaktørens udvalgte v/ Maj Siercke, sygeplejerske, ph.d., fagredaktør, Sygeplejersken og Fag&Forskning

 

Lotte Bilde
Sådan smager stress. En illustreret opslagsbog om, hvordan stresssymptomer kan føles
178 sider - 249 kr., Forlaget L.a.e.s / lottebilde.dk 2022
Den personlige fortælling om stress kan mere end bare at være endnu en bog i rækken af selvhjælpsbøger. For hvordan føles stress rent faktisk i kroppen? 
37 stresssymptomer beskrives bl.a. som allergi overfor pres, kroppens uro, uoverskuelighed, ulykkelighed, træthed, tristhed, tinnitus, tankespind, svimmelhed, stress-hud, stolthed, spændinger, smerter, mini-blackouts, lydfølsomhed, kvalme, hjertebanken, grådlabilitet, glemsomhed, hukommelsesbesvær, fornægtelse, flovhed, ensomhed, dårlig søvn. Sidste del handler om råd til en stressramt og bud på forskellige terapi- og behandlingsformer, som kan være hjælpsomme. En lettilgængelig og nyttig opslagsbog for stressramte.

<>

Jette Vibe-Petersen og Marianne Lawætz
Vejen til en ny hverdag - livet med og efter kræft
192 sider - 249,95 kr., Lindhardt og Ringhof 2022
Interviews med kræftpatienter og pårørende, der modigt og generøst fortæller om de oplevelser og tanker, de har haft. De mange udfordringer der opstår i et kræftforløb, og som fylder i hverdagen. Det gør bogen relevant for sundhedsprofessionelle, selvom målgruppen er kræftsyge og deres pårørende. 
Omdrejningspunktet for fortællingerne er psykiske reaktioner, familien og børnene, søvnproblemer, at få trænet, brug af naturen, problemer med at spise og fordøje, rygning, seksualitet, intimitet og senfølger. To særlige afsnit om yngre med kræft og ældre med kræft afslutter bogen.
Forfatterne er hhv. læge og psykolog med lang erfaring inden for kræftsygdom, rehabilitering og hjælp til pårørende. I bogen udfolder de deres viden om de fysiske, psykiske og sociale udfordringer, der kan opstå i kræftforløb. Stoffet er godt og overskueligt formidlet i bogens delikate design, hvor især de blå resumé-sider gør den meget velegnet som opslagsbog. 

<>

Nanna Boysen, Ulla Lundby Christensen
Telefonrådgivning  - en grundbog
228 sider - 299,95 kr., Akademisk Forlag
”Ej, det har været fuldstændig fantastisk at tale med dig” eller? 
Bogen, som har forord af rektor Stefan Hermann er vigtig. Det er den første grundbog om telefonrådgivning med inddragelse af de seneste 20 års udvikling på feltet. Telefonrådgivning fortjener sprog, begreber, viden og teknikker for at omfavne fagligheden og kompleksiteten. Flere og flere rådgivningssamtaler finder sted.
Bogen er målrettet professionshøjskoler og rådgivere, som har brug for et fagligt grundlag til at arbejde professionelt med telefonrådgivning. Bogen kommer rundt om emnerne via konkrete cases og praksisteori: Det særlige ved telefonrådgivning, relationen mellem rådgiver og bruger, metoder og teoretisk grundlag, organisatorisk ramme, forebyggelse og håndtering af rådgiverens belastningsreaktioner, etik og værdigrundlag, lovgivningsmæssige rammer og inspiration til arbejdet.