Sygeplejersken
Akutsygeplejerske: Mediernes kritiske fokus er ikke negativt
Den seneste tid har flere medier beskrevet problemer på landets akutmodtagelser. Men omtalen er ikke skidt for sygeplejerskerne, mener en af dem. Hun påpeger, at problemerne på akutmodtagelserne er et symptom på et strukturelt problem i sundhedsvæsenet.
Sygeplejersken 2022 nr. 14, s. 7
Af:
Andreas Rasmussen, journalist
Historier om lange ventetider, alvorlige brister i behandlingen og generelt urimelige forhold for patienterne på akutmodtagelser landet over har igen været et tema i dagspressen. Bl.a. akutmodtagelsen på Holbæk Sygehus er blevet kritisk gransket i Berlingske, hvortil vicedirektør Dan Brun Petersen siger:
“Jeg vil være ærlig og sige, at der er svære forløb alle steder, og det er jo ikke behageligt, når det er ens afdeling, der bliver trukket frem i medierne.”
Men spørger man Ditte Marie Hammer, sygeplejerske på akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital i København, er den negative omtale af akutmodtagelserne ikke dårlig.
Et billede på hele sundhedsvæsenet
“Den kritiske dækning påvirker mig ikke negativt. Jeg har mange patientforløb, hvor jeg synes, vi kan være stolte, men det fjerner ikke det strukturelle problem. Jeg er stolt af mit arbejde. Der går ikke noget af mig, fordi der kommer kritisk fokus på området, det ødelægger ikke min arbejdsglæde.”
Ditte Marie Hammer har været sygeplejerske i 30 år og har været på akutområdet i hovedparten. De seneste fire år som fastansat på skadesafsnittet på Bispebjerg. I slutningen af november havde hun et debatindlæg i Berlingske om situationen på akutområdet.
“Mediedækningen fokuserer meget entydigt på problemerne i akutmodtagelsen. Men det, vi ser i akutmodtagelserne, er jo udtryk for, hvad der sker i det samlede sundhedsvæsen. Det er forbundne kar, så når det skvulper over andre steder, havner det hos os, fordi vi altid har åbent.”
Mismodig af hovsa-læsninger
Hun og kollegaerne når sjældent at tale om de kritiske artikler om landets akutmodtagelser.
“Vi har travlt med at få den daglige drift og vagtdækningen til at lykkes. Travlheden udløser mange dilemmaer, som f.eks. hvilke opgaver man skal prioritere fra.”
For hende er det værste, at politikerne ikke forstår problemets omfang.
“Dét, der ødelægger min arbejdsglæde, er, at vi bliver ved med at bokse med strukturelle problemer, mens politikerne kommer med simple løsninger på komplekse problemstillinger. Jeg bliver mismodig af hovsaløsninger, som når nogen tror, at vi kan løse problemet ved at give mere i løn til en specifik faggruppe som akut- eller anæstesisygeplejersker.”
Ditte Marie Hammer er kredsbestyrelsesmedlem i DSR Kreds Hovedstaden.