Sygeplejersken
App måler de ansattes trivsel
3.000 medarbejdere på Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse kan nu teste deres eget mentale helbred via en app. Kirurgisk afdeling på Slagelse Sygehus har afprøvet appen siden 2017. På trods af lav medarbejderdeltagelse er den en succes, siger chefsygeplejerske.
Sygeplejersken 2022 nr. 14, s. 8
Af:
Maria Klit, journalist
I 2017 var kirurgisk afdeling på Slagelse Sygehus ramt af dårligt arbejdsmiljø, medarbejder-flugt og flere langtidssygemeldinger efter en periode med gentagne flytninger og omstruktureringer.
Siden da har afdelingen testet en app, der gør medarbejderne i stand til at tjekke deres mentale helbred. App-testen, der er udviklet af virksomheden HOWDY, bygger på WHO-5’s trivselsindeks, der er videnskabeligt dokumenteret som værktøj til at afdække mistrivsel via fem spørgsmål om bl.a. søvn og humør.
Dalende trivsel udløser psykolog
”Vi opdagede for sent, når en medarbejder ikke havde det godt. Vi stod på en brændende platform, så vi måtte gøre noget. Én af tingene blev at implementere appen,” siger Sabina Lund, chefsygeplejerske på kirurgisk afdeling, Slagelse Sygehus.
Medarbejderne henter appen på deres telefon, og selve testen tager ca. 30 sekunder og udføres hver 14. dag. Hvis testen viser, at en medarbejders trivsel daler, bliver vedkommende ringet op af en erhvervspsykolog, der guider dem til den nødvendige hjælp.
Medarbejdernes individuelle svar er anonyme, men ledelsen modtager hver måned en rapport, der viser, hvordan trivslen blandt medarbejderne ser ud generelt.
75 pct. vil ikke være med
Appen er tilgængelig for ca. 200 medarbejdere, men kun ca. 25 pct. anvender den. Årsagerne er bl.a., at nogle ikke stoler på, at deres svar er anonyme, eller at de ikke ønsker at installere et arbejdsredskab på deres private telefon, fortæller Sabina Lund.
Det er frivilligt, men håbet er at få så mange medarbejdere til at bruge appen, at der f.eks. kan tilføjes spørgsmål på baggrund af resultaterne i arbejdspladsvurderingen.
”Som det er nu, er datagrundlaget for svagt til, at der kan laves egentlige interventioner på baggrund af svarene. Hvis flere kom med, kunne vi udbygge spørgerammen og monitorere, om de tiltag, vi gør, rent faktisk virker,” siger Sabina Lund.
App kan ikke stå alene
Til trods for den foreløbigt lave tilslutning rulles appen nu ud til alle 3.000 medarbejdere på Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse.
”Det er positivt, for omkring 70 medarbejdere på afdelingen har siden 2017 takket ja til psykologhjælp på baggrund af testen,” fortæller Sabina Lund. Hun understreger dog, at appen ikke kan stå alene.
”Appen fortæller noget om, hvordan du har det som menneske, og ikke så meget om arbejdsmiljø,” siger hun.
Sideløbende med appen har afdelingen haft en erhvervspsykolog tilknyttet, arbejdet med psykologisk tryghed og feedbackkultur og generelt haft øget fokus på sammenhold og trivsel. Sabina Lund kan ikke sige, hvad der præcist har forbedret forholdene:
”Vi har ikke længere de problemer, vi havde, før vi indførte appen. Men vi er ikke i tvivl om, at appen hjælper os til at tjekke ind med os selv.”