Sygeplejersken
Lægementorer giver nye sygeplejersker en god start
Rigshospitalet har igangsat en mentorordning mellem læger og nyansatte sygeplejersker, som skaber tryghed og styrker det tværfaglige samarbejde. Ordningen er et led i en større indsats for at forbedre introduktionen og fastholde nyansatte sygeplejersker
Sygeplejersken 2022 nr. 14, s. 10
Af:
Maria Klit, journalist
For nyansatte sygeplejersker kan det være svært at turde stille spørgsmål, og frygten for at begå fejl kan føles overvældende. Især de langt mere erfarne læger kan føles utilgængelige og svære at gå til.
Derfor har Afdeling for Organkirurgi og Transplantation på Rigshospitalet udviklet en mentorordning, hvor afdelingens speciallæger kobles på de nye sygeplejersker.
Formålet er at skabe fortrolighed, tillid og forståelse i samarbejdet mellem sygeplejersker og læger samt at gøre de nye sygeplejersker trygge nok til at turde stille faglige spørgsmål.
Ordningen skaber tryghed for de nye sygeplejersker og styrker det tværfaglige samarbejde mellem sygeplejersker og læger.
Afstanden mindskes
Frederikke Nielsen er nyuddannet sygeplejerske. Hun har været ansat i Afdeling for Organkirurgi og Transplantation i knap fem måneder og har siden begyndelsen været i et mentorforløb med overlæge Louise Preisler.
De to følges på stuegang så ofte, det kan lade sig gøre, og taler løbende sammen om de ting, der kan være svære i det tværfaglige samarbejde.
”Jeg føler mig meget mere tryg i at stille spørgsmål. Der er pludselig ikke så langt fra sygeplejerske til læge, som der var førhen. Og det gælder ikke kun min mentor. Man kan tydeligt mærke, at alle lægerne på afdelingen er meget åbne og rigtig gerne vil forklare og hjælpe os, der er nye,” siger Frederikke Nielsen.
Indsats for fastholdelse
Den tværfaglige mentorordning har kørt siden april i år og er en del af en større indsats for at forbedre introduktionen og give nye sygeplejersker en så god start, at de får lyst til at blive på afdelingen.
Der er ikke nogen slutdato på mentorforløbet. Den afhænger i stedet af, hvornår de nye sygeplejersker føler sig klar til at slippe det.
Blandt de øvrige tiltag er oplæringsperioden forlænget, og i løbet af det første år er der indlagt flere samtaler mellem nye sygeplejersker, afdelingssygeplejersken og en assisterende afdelingssygeplejerske, der har særligt ansvar for udvikling.
Netop det udbyggede introforløb var en af årsagerne til, at Frederikke Nielsen valgte jobbet i første omgang, og hun mærker tydeligt den positive effekt:
”Jeg er blevet taget så godt imod. Jeg er ikke bange for at stille dumme spørgsmål, jeg får feedback, og jeg føler, at jeg bliver sat ordentligt ind i alting. Som ny har det stor betydning, at man ikke står alene efter den første måned.”