Sygeplejersken
På mit natbord: Vi har brug for øjenvidner
"Nogle siger endda, at de er blevet mere støtteperson for deres forældre, end de fik lov til at være børn."
Sygeplejersken 2022 nr. 14, s. 41
Af:
Michael Holbek, journalist
Sygeplejerske, ph.d., seniorforsker, freelance.
Hvad læser du lige nu?
”Emilie Stein Thorsens ’Generation 7/7 – Beretninger fra 25 unge voksne med skilte forældre’.”
Hvordan har den inspireret dig?
”Bogen er skrevet uden løftede pegefingre. I interviews med ligesindede samler hun viden om, hvad der har været godt og mindre godt ved at vokse op i skiftende familiekonstellationer, og hvordan det påvirker dem i deres voksenliv. Konklusionen er, at de er blevet meget hurtigt voksne selv. Nogle siger endda, at de er blevet mere støtteperson for deres forældre, end de fik lov til at være børn. Både for sygeplejersker og sundhedsplejersker er det vigtigt at få øjenvidneberetninger fra dem, der har oplevet de opvækstvilkår.”
Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
”Jeg vil anbefale to bøger, der via historiske kilder udvikler fortællinger om vores fag. Karen Margrethe Maglekærs ’Sygeplejerskefortællinger – fra en anden tid’ og Susanne Malchau Dietz bog ’Køn, kald og kompetencer – Diakonissestiftelsens kvindefællesskab og omsorgsuddannelser 1863-1955’. Det er fantastisk at være en del af en faggruppe, hvor flere kolleger fra egne rækker sætter vores fag og faglighed i perspektiv.”
Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
”Steffen Jacobsens spændingsbog ’Da jeg blev døden’ om kapløbet om at lave verdens første atombombe. Emnet er så uhyggeligt, at jeg ikke kunne læse den.”