Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Anmeldelser

I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: 'Præmaturbogen – et godt liv som barn, ung og voksen', 'Far for livet', 'Sygepleje set indefra*' og 'Palliation og rehabiliterende Palliation'.

Sygeplejersken 2022 nr. 2, s. 44-46

Til fagpersoner og præmature børns forældre

Præmaturbogen – et godt liv som barn, ung og voksen

Jonna Jepsen
Præmaturbogen – et godt liv som barn, ung og voksen
Frydenlund 2021, 421 sider – 349 kr. (vejl.)

Bogen sætter fokus på de udfordringer, som mange præmature børn og deres familier oplever gennem spædbarns-, børne-, ungdoms- og voksenlivet.

Det er de såkaldt ”usynlige senfølger”, der som oftest ikke er diagnosticeret eller behandlingskrævende på et medicinsk eller kirurgisk niveau, men som fylder meget i hverdagen og i høj grad påvirker livskvaliteten.

Det er udfordringer som f.eks. angst/utryghed, hypersensitivitet, koncentrationsbesvær/ind-læringsvanskeligheder, mave-tarmproblemer, spiseproblemer, søvnproblemer og sansemotoriske problemer.

Jonna Jepsen har hentet sin viden fra forskningsresultater, litteratur og ikke mindst sin årelange dialog med forældre til præmature, unge og voksne for tidligt fødte samt en række fagpersoner, som møder børnene gennem deres opvækst. Desuden trækker hun på erfaringer fra sine egne tvillinger født i 28. graviditetsuge.

Gennem bogen mødes man af citater fra forældre til præmature børn, som sætter ord på netop deres oplevelser og erfaring inden for et givent problemfelt.

Det er naturligvis subjektivt og relaterer sig til det enkelte barn, men for læseren giver det en fornemmelse af, at bogen også fungerer som en slags talerør for de familier, som har udfordringerne tæt på i dagligdagen.

Desuden krydres den med vidunderlige billeder stillet til rådighed af forældre.

Det er en ambitiøs og vidtfavnende bog, og forfatteren ønsker at beskrive de mange udfordringer udførligt og gennemarbejdet.

Bogen giver desuden konkrete handlingsforslag til, hvordan forskellige udfordringer kan håndteres.

For læseren kan det være svært at gennemskue, hvilken viden der bygger på litteratur og forskning, og hvilken viden der stammer fra erfaringer.

Men med det in mente, vil man som forældre eller som præmatur ung og voksen kunne hente konkrete værktøjer og ikke mindst kunne spejle sig i andres erfaringer.

Som fagperson møder vi ofte kun familien kortvarigt set i forhold til et langt liv, og bogen her kan være med til at give en forståelse af helhedsperspektivet og de udfordringer, familien kan støde på gennem barnets opvækst.

Joan Neergaard Larsen, klinisk sygeplejespecialist, Afdeling for Intensiv behandling af nyfødte og mindre børn, Rigshospitalet

 

Til opdagelsesrejsende og pionerer

Far for livet

Tobias Siiger Prentow & Svend Aage Madsen 
Far for livet 
Muusmann 2021, 121 sider – 129,95 kr. (vejl.)

Ingen i kongeriget har som Svend Aage Madsen formået at sætte manden som far på dagsordenen. Svend Aage Madsen behøver ingen yderligere præsentation. Alle sundheds- og barselssygeplejersker kender ham.

Han har lært os, at fædre, i stort set samme grad som mødre, kan få fødselsdepression, og at det ubehandlet har samme konsekvenser for barnet, som når det er mor, der er ramt.

Han har peget på paradokset i, at far forventes at være til stede ved sit barns fødsel og efterfølgende være aktiv i plejen. Han skal dog ikke forvente hverken seng eller mad under indlæggelsen på barselsafsnittet.

Han er på tålt ophold.

Svend Aage Madsen forsøger ihærdigt i øjeblikket at opdrage på os sundhedsplejersker og få os til at have lige meget fokus på mor og far.

Kritikken er berettiget. Vi har været meget mor-rettede. Det er heldigvis ved at ændre sig, og far er blevet meget nærværende i barnekammeret.

Fædre er i disse år, som der står i bogens indledning, opdagelsesrejsende i ukendt land og pionerer i forhold til at indgå i et moderne faderskab. ’Far for livet’ henvender sig til den mand, som skal være far, eller som lige er blevet det.

Den foretager, i et let læst sprog som kan fordøjes af alle, en overflyvning hen over farlandskabet og de bakketoppe og dale, som kendetegner et sådant landskab og er på samme tid let og fyldig.

Hanne Lindhardt, MSA, sundhedsplejerske

 

Regnvejr i sovjet

Sygepleje set indefra

Sebastian Strange Nielsen 
Sygepleje set indefra
Sebastian Strange Nielsen og Forlaget Mellemgaard 2021, 292 sider – 254,95 kr.

Sort-hvid analog fotografering er sygeplejersken og den selvlærte fotografs personlige præference.

Det betyder, at han anvender filmruller og først ser sine fotografier, når de bliver fremkaldt. I bogen vil han at vise, hvor forskellig og unik sygepleje er.

Korte tekster introducerer de 12 kapitler fra hospital og hjemmesygepleje, og billedtekster forklarer, hvad nogle af billederne viser.

Sygeplejersker på de fotograferede arbejdspladser vil kunne genkende situationer fra hverdagen og finde bogen interessant, men for ikke-indviede er der for meget regnvejr i Sovjet over billederne.

De er skåret over samme læst, mørke og kornede, måske i et forsøg på at tilføje et kunstnerisk udtryk. Det nærvær, sygepleje skal bære præg af og vise, er tæt på fraværende eller skjult i mørke.

Jeg kan ikke mærke billederne, måske fordi fotografen ikke tør gå tæt på, eller fordi der er fokus på noget, der i virkeligheden er ligegyldigt, nemlig de mange computerskærme. 

Susanne på side 214 er et eksempel på dårligt lys og en manglende billedtekst. Hvilken sygeplejerske er Susanne? På side 215 sidder hun ved en skærm. Hvad arbejder hun med? 

Sygeplejersken og fotografen har forsøgt at vise sit fag, men det er blevet en dyster fremstilling, som får mig til at fremsige et ”Skomager, bliv ved din læst”.
 
Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør , Sygeplejersken og Fag & Forskning

Forfattere med stor indsigt, erfaring og dedikation

Palliation og rehabiliterende Palliation

Ingeborg Ilkjær og  Charlotte Fabricius Kragh (red.)
Palliation og rehabiliterende Palliation
Gads Forlag 2021, 332 sider – 349,95 kr.

Bogens forfattere repræsenterer en bred vifte af eksperter inden for det palliative område, og hvert kapitel afspejler forfattere med stor indsigt, erfaring og dedikation til den palliative sygepleje.

Sygeplejersker møder patienter med palliative behov alle steder i sundhedsvæsenet, og i min optik er dette derfor en bog, alle sygeplejersker kan have glæde af at læse eller orientere sig i. 

Bogen er, på trods af sin tykkelse (over 300 sider) og få illustrationer, hverken tør eller kedelig.

Forfatterne formår at formidle til tider meget teoretisk stof på en pædagogisk måde ved at koble teorien med praktiske eksempler bygget op om case-beskrivelser og refleksionsspørgsmål.  

Bogens sidste kapitel omhandler ”læringsperspektiver på palliation” og taler direkte ind i målgruppen ”undervisere”, om det så er i en uddannelses- eller klinisk kontekst.

Det giver mening at reflektere over, hvordan vi som profession kan formidle ny evidens-baseret viden om palliation til både fremtidige, nye og gamle kollegaer og på den måde sikre, at ny viden om palliation kommer patienter og pårørende til gavn.  

Generelt er der er en rød tråd på tværs af bogens 14 kapitler, og bogen kan både læses i sin fulde længde eller bruges som opslagsværk.

Hvert kapitel starter med en definitions- og begrebsafklaring, hvilket medfører en hel del gentagelser, men det må nok betragtes som den pris, der skal betales, for at sikre at alle kapitler og afsnit kan læses og forstås uafhængigt af hinanden.  

Bogen har i høj grad bidraget til at øge min viden om palliation og rehabiliterende palliation og ikke mindst den kompleksitet, der karakteriserer klinisk beslutningstagen og klinisk lederskab inden for den palliative sygepleje. Jeg kan derfor kun give bogen mine bedste anbefalinger. 

Dorthe Gaby Bové, sygeplejerske, seniorforsker, ph.d., cand.scient.san, Nordsjællands Hospital, Forskningsafdelingen

Kort nyt om bøger v/Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør, Sygeplejersken og Fag&Forskning

Jens Einar Jansen og  Anna Bridgwater
Tæt på, men udenfor. Råd og viden om livet som pårørende til et menneske med en psykisk lidelse
Gyldendal 2022, 264 sider – 249,95 kr. (vejl.)

En dejlig og påkrævet bog til de pårørende, der tales så meget om, men ikke gøres nok for. Ofte er det tavshedspligten, der står i vejen eller bruges som et skjold mod information og involvering. 

Bogens ærinde er, gennem 16 cases og forfatternes egne erfaringer som pårørende, at skabe gensidig forståelse mellem fagfolk og pårørende og gøre livet lettere for pårørende.

De 16 pårørende lægger ud med at beskrive deres baggrund, hvem i netværket som er syg og med hvad. De nævnte diagnoser er alle nøjere beskrevet i et selvstændigt kapitel, hvor f.eks. personlighedsforstyrrelser foldes ud. 

Et andet godt kapitel hedder ’Når samarbejdet er udfordret’. Det beskriver den psykisk syges ret til at holde pårørende udenfor og dermed ikke orientere dem om behandling eller mangel på samme.  

Bogen slutter med kloge betragtninger om accept, altså pårørendes gradvise tilvænning til en ny normaltilstand i forholdet til den sindslidende. 

 

Thea Kølsen Fischer fortalt til Lars Hvidberg
Virusdetektiven
Gyldendal 2021, 208 sider – 232,50 kr.(vejl.)

Bogens forside er holdt i opsigtsvækkende rødt og sort og viser en smuk kvinde og detektiv, som skal forsøge at opsnuse kilden til coronapandemiens udbrud. 

Bogen beskriver den danske speciallæge i samfundsmedicin og ekspert i vira og epidemier, Thea Kølsen Fischers, arbejde i en gruppe af forskere, som i 2020 blev sendt til Wuhan i Kina af WHO.

Formålet var at finde kilden til pandemiens udbrud. Det kunne være virus overført fra et dyr til et andet på et marked, eller det kunne være et læk fra det sikrede laboratorium, der var placeret ganske tæt på markedet.

Gruppens arbejde var at interviewe lokale læger, sygeplejersker, stamkunder fra markedet, repræsentanter for myndighederne og få adgang til dokumenter fra pandemiens start.

På trods af uenigheder blev det internationale samarbejde gennemført i god ro og orden. Årsagen til covid-19 fandt forskergruppen ikke frem til, men den historie var uinteressant, så forskergruppens arbejde blev formidlet på en måde, gruppen ikke kunne genkende.

En rigtig gyser.

 

Susanne Vahr Lauridsen (red.)
Håndbog i sygepleje. Urologi
FADL’S Forlag 2021, 271 sider – 189,95 kr.

Kompakt, men meget overskuelig bog til kittellommen. Den indeholder 20 kapitler, hovedparten skrevet af kvindelige sygeplejersker, enkelte skrevet af en mandlig læge. Få år tilbage ville billedet have været det modsatte.

De almindeligste urologiske problemstillinger er beskrevet, og bogen er bygget op som et forløb fra første møde med urologisk afdeling til udskrivelse. Et kapitel handler om seksuelle problemstillinger ved urologisk behandling, og her indgår PLISSIT-modellen og de seks R’er. Disse indikerer, at et menneske kan have mange årsager til behovet for et seksuelt forhold. Behov der rækker ud over at kunne gennemføre et samleje.  

Også palliation og rehabilitering har deres egne kapitler.