Sygeplejersken
Anmeldelser
I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: 'Præmaturbogen – et godt liv som barn, ung og voksen', 'Far for livet', 'Sygepleje set indefra*' og 'Palliation og rehabiliterende Palliation'.
Sygeplejersken 2022 nr. 2, s. 44-46
Til fagpersoner og præmature børns forældre
Til opdagelsesrejsende og pionerer
Regnvejr i sovjet
Forfattere med stor indsigt, erfaring og dedikation
Jens Einar Jansen og Anna Bridgwater
Tæt på, men udenfor. Råd og viden om livet som pårørende til et menneske med en psykisk lidelse
Gyldendal 2022, 264 sider – 249,95 kr. (vejl.)
En dejlig og påkrævet bog til de pårørende, der tales så meget om, men ikke gøres nok for. Ofte er det tavshedspligten, der står i vejen eller bruges som et skjold mod information og involvering.
Bogens ærinde er, gennem 16 cases og forfatternes egne erfaringer som pårørende, at skabe gensidig forståelse mellem fagfolk og pårørende og gøre livet lettere for pårørende.
De 16 pårørende lægger ud med at beskrive deres baggrund, hvem i netværket som er syg og med hvad. De nævnte diagnoser er alle nøjere beskrevet i et selvstændigt kapitel, hvor f.eks. personlighedsforstyrrelser foldes ud.
Et andet godt kapitel hedder ’Når samarbejdet er udfordret’. Det beskriver den psykisk syges ret til at holde pårørende udenfor og dermed ikke orientere dem om behandling eller mangel på samme.
Bogen slutter med kloge betragtninger om accept, altså pårørendes gradvise tilvænning til en ny normaltilstand i forholdet til den sindslidende.
Thea Kølsen Fischer fortalt til Lars Hvidberg
Virusdetektiven
Gyldendal 2021, 208 sider – 232,50 kr.(vejl.)
Bogens forside er holdt i opsigtsvækkende rødt og sort og viser en smuk kvinde og detektiv, som skal forsøge at opsnuse kilden til coronapandemiens udbrud.
Bogen beskriver den danske speciallæge i samfundsmedicin og ekspert i vira og epidemier, Thea Kølsen Fischers, arbejde i en gruppe af forskere, som i 2020 blev sendt til Wuhan i Kina af WHO.
Formålet var at finde kilden til pandemiens udbrud. Det kunne være virus overført fra et dyr til et andet på et marked, eller det kunne være et læk fra det sikrede laboratorium, der var placeret ganske tæt på markedet.
Gruppens arbejde var at interviewe lokale læger, sygeplejersker, stamkunder fra markedet, repræsentanter for myndighederne og få adgang til dokumenter fra pandemiens start.
På trods af uenigheder blev det internationale samarbejde gennemført i god ro og orden. Årsagen til covid-19 fandt forskergruppen ikke frem til, men den historie var uinteressant, så forskergruppens arbejde blev formidlet på en måde, gruppen ikke kunne genkende.
En rigtig gyser.
Susanne Vahr Lauridsen (red.)
Håndbog i sygepleje. Urologi
FADL’S Forlag 2021, 271 sider – 189,95 kr.
Kompakt, men meget overskuelig bog til kittellommen. Den indeholder 20 kapitler, hovedparten skrevet af kvindelige sygeplejersker, enkelte skrevet af en mandlig læge. Få år tilbage ville billedet have været det modsatte.
De almindeligste urologiske problemstillinger er beskrevet, og bogen er bygget op som et forløb fra første møde med urologisk afdeling til udskrivelse. Et kapitel handler om seksuelle problemstillinger ved urologisk behandling, og her indgår PLISSIT-modellen og de seks R’er. Disse indikerer, at et menneske kan have mange årsager til behovet for et seksuelt forhold. Behov der rækker ud over at kunne gennemføre et samleje.
Også palliation og rehabilitering har deres egne kapitler.