Den internationale dag for sygeplejersker blev markeret med en stor konference i Kyiv for at dele erfaringer. Samme dag hyldede Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyy sygeplejersker og læger for deres store indsats.
Et nyt forskningsudspil fra Dansk Sygeplejeråd 'Forskning i sygepleje – en investering for livet’ fremhæver eksempler på, at forskning i sygepleje er en god investering, både menneskeligt og økonomisk.
”Det er en lang og hård kamp. Sygeplejerskerne har kæmpet den i snart 100 år. Vi er oppe mod stærke kræfter. Dem som ikke vil betale velfærdsmedarbejderne det, de er værd. Og dem som holder fast i et forældet, ulige samfund.”
Over fem år er andelen af påbud og strakspåbud givet for lovovertrædelser af det psykiske arbejdsmiljø steget til mere end det dobbelte på landets hospitaler. Næstformand i Dansk Sygeplejeråd kalder det alarmerende og en konsekvens af to årtiers underfinansiering.
I håb om at tiltrække og fastholde nyuddannede sygeplejersker tilbyder Region Sjælland nu et struktureret uddannelsesforløb på 18 mdr., der giver indblik i tre store specialer.
Under overskriften Klog på UTH har Styrelsen for Patientsikkerhed på deres hjemmeside søsat et nyt formidlingsinitiativ, hvor sundhedspersoner kan lære af andres fejl.
Sagen om, at op imod 47 karkirurgiske patienter årligt grundløst kan have fået amputeret hele eller dele af deres ben, påvirker en del af de nuværende patienter. Det fortæller medarbejdere på Regionshospitalet Viborg.
Sproget har magt, så tag dig i agt overfor udtryk som ”varme hænder”, der er med til at fjerne fokus fra vigtigheden af sygeplejefaglighed, mener professor i sygepleje Pia Dreyer.
Opgørelser viser, at omkring hvert andet forsøg på at ansætte en sygeplejerske mislykkes. En rapport fra slutningen af 2021 viste, at 3.450 stillinger i løbet af fem måneder ikke kunne besættes med en kvalificeret sygeplejerske.
"Jeg har fået en god veksling mellem et kontorjob, hvor man sidder bag skærm, og patientkontakt med informationssamtaler og vejledning. Det har jeg det godt med."
Lidelsen fatigue er kronisk træthed, der ikke kan soves væk. Lidelsen har fået fornyet aktualitet, fordi mange patienter, der har været syge med covid-19, oplever kronisk træthed som en af senfølgerne. Test her din viden om fatigue.
En blødere opstart efter barsel, ro til at få stressramte tilbage og mere fleksibilitet. Det er nogle af de redskaber afdelingssygeplejerske Jonna Bruhn arbejder med for at fastholde sygeplejersker.
På Daghospital Tønder arbejder to sygeplejersker i fleksjob. De bidrager med deres faglighed, selvom deres helbred gør, at de ikke kan arbejde på almindelige vilkår.
I hjemmeplejen på Amager ansætter de gerne sygeplejersker, der kører på nedsat kraft efter f.eks. en alvorlig stress-sygemelding. ”Det er bedre at have to, der kører slow og med en ordentlig kvalitet end at have vikarer udefra,” siger hjemmeplejeleder Annette Gyldengren.
Maria Klärke Pedersen blev syg med stress mindre end et år efter, hun blev uddannet. Hun er langt fra den eneste sygeplejerske, der ikke kan arbejde under de pressede vilkår i det danske sundhedsvæsen. Hun tvivler på, om der er plads til hende, selvom der er stor mangel på sygeplejersker.
Den nye formand for løn- og praksisudvalget i Danske Regioner, Heino Knudsen (S), mener, at der allerede er fokus på arbejdsmiljø og rummelighed, og at der fortsat skal være det.
Værsgo, fremtids-pas til alle. Sådan et fik de delegerede, medlemmerne og gæsterne ved årets Fagkongres 2022 stukket i hånden, så de ca. 350 sygeplejersker kunne tage del i en dag, der stod i fremtidens tegn.
Ved Fagkongressen 2022 kom sygeplejerskerne på banen, da de skulle sætte ord på, hvilken rolle, hvilke kompetencer og hvilket arbejdsliv de ønsker sig for fremtiden. Alle input bliver taget med i det videre arbejde med en ny professionsstrategi, som skal sætte retningen for fremtidens sundhedsvæsen. Det fortæller næstformand Dorthe Boe Danbjørg.
Spådomme om fremtiden. Når det handler om sundhedsvæsenet, kan det være afgørende at være forberedt på, hvad der er i vente. Professor i sundhedsøkonomi, Jes Søgaard, og fremtidsforsker Liselotte Lyngsø kommer med deres bud på, hvad vi kan forvente af fremtidens sundhedsvæsen, og hvordan sygeplejerskerne er stillet i de scenarier.
Krigen i Ukraine har sendt mange sygeplejersker på flugt. Men nogle er blevet for at støtte de mange sårede soldater og civile. Ludmilla er en af dem. Reportage fra et hospital i Sydukraine.
Inna Pіddubna fortæller, at i begyndelsen af krigen flyttede hun selv og mange andre sygeplejersker og læger ind på hospitalet for at pleje og operere de små børn, mens bomberne og den konstante sirenelyd dominerede lydbilledet.
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Destruktiv digitalisering", "Jeg er syg, men fejler ikke noget", "Fra pest til corona" og "Akutte medicinske tilstande"
Tre ud af fire medicinske afdelinger har ledige stillinger – på intensiv er det endnu flere, viser ny undersøgelse. Dansk Sygeplejeråd lancerer 12 anbefalinger til at løse manglen på sygeplejersker.
"Vi overtager flere opgaver fra lægerne, og borgere bliver udskrevet tidligere, så mere skal nås under indlæggelse, og borgerne har brug for en mere kompleks sygepleje efter udskrivelsen."